Az autó mindig is státuszszimbólumnak számított, ráadásul sokan úgy tekintenek rá, mint ami valahol a jellemüket is reprezentálja. Te BMW vagy Renault típusú ember vagy? A gyorsaságot vagy a hatékonyságot értékeled? Marketing és PR szempontból több felmérés igazolta, hogy az autós célcsoportok 95 százaléka használja a közösségi médiát arra, hogy rákeressenek a számukra érdekes márkákra. Ebből kifolyólag a social jelenlét mára döntővé vált ebben az ágazatban is.

Közösségi média marketing szempontjából a Tesla teljesítménye kiugrónak számít ezen a területen. A Tesla egy viszonylag fiatal márka, csak 15 éve alapították, és jelentősen kevesebb profitot termel, mint a piacvezető automobil óriások. Ennek ellenére közösségi marketing stratégia terén ott van a top 3-ban, amivel maga mögé utasította többek között a Toyotat, a Fordot és a Volkswagent is. Ez azért is érdekes, mert a Tesla 30-szor kisebb ezeknél a vállalatoknál, ezért is szembetűnő a közösségi marketingstratégiájuk eredményessége. Az alábbi statisztika mutatja a különböző márkák említéseit a legnagyobb közösségi oldalakon:

Mi a Tesla sikerének titka?

A márka sikeréhez határozottan hozzájárul a CEO, Elon Musk erős közösségi jelenléte és népszerűsége is, aki 12,5 millió követővel rendelkezik Twitteren.  Musk közösségi profiljának közkedveltsége többek között abból is fakad, hogy rendkívül nyitott, közvetlen és személyes, valóban a mindennapi életébe enged betekintést a követői számára. A többi vezetőhöz képest Musk közösségi jelenléte sokkal barátságosabb és közvetlenebb, tehát ez azt is mutatja, hogy egy sikeres CEO-nak nem kell kizárólag a vállalati update-ekről posztolgatni. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a felhasználók nagyon is vevők Elon Musk jópofa posztjaira, ötleteire és vízióira a jövő technológiáival kapcsolatban. Mondhatjuk azt is, hogy a Tesla egyetlen kulcsfigurát helyezett a közösségi jelenlét koncepciójának előterébe, amivel elérték, hogy a márkájuk sokkal emberibb, kedvelhetőbb arcot kapjon a közösségi médiában.

És hogy ki gyárt a legnagyobb számban elektromos autókat? Egész biztosan nem a Tesla, hanem a Renault-Nissan, tehát nem a méret a lényeg. Az autós közösségi marketing egyik legfontosabb tanulsága ennek függvényében pedig az, hogy a fogyasztók így is, úgy is beszélni fognak a márkánkról, ezért annyit tehetünk, hogy legalább részben megpróbáljuk befolyásolni hogyan.

 

Megmutatjuk a top 10 márkát, ami a legjobban meghatározza az Y-generációt:

Erre a 10 márkára buktak a fiatalok 2017-ben

 

Ha pedig te is sikeres közösségi média jelenlétre vágysz, akkor ezt olvasd el:

3 tipp a márkánk népszerűsítéséhez Facebookon

Forrás: Social Media Today