Kinek van szüksége egy unalmas irodaparkra, amikor lehet egy 65 ezer négyzetméteres üvegdómja is? – tette fel a kérdést az Amazon. Ha valaha is álmodtál arról, hogy egy buja, zölddel feltöltött kupolában dolgozz, esetleg gondolkodj el arról, hogy Seattle-be költözöl. Az Amazon ugyanis ott épít egy komplett bioszférát (három egymást metsző kupolából) egy új felhőkarcoló projekt mellett – írja a Fastcoexist.com.

A 65 ezer négyzetméteren elterülő építmény, melynek terveit a hónap elején ismertették, 20-24 fokos átlaghőmérsékletet biztosít majd és magas hegyvidéki klímát (ez a hegyvidéki ökológia alább), amely megél ilyen időjárás mellett.

1682132-slide-5-5802ad0dc1

Az Amazon tervdokumentumaiból:

„Míg az épült formája vizuálisan egy üvegházra vagy konzervatóriumra hasonlít, növényi elemeket fognak kiválasztani, amelyek létezni tudnak egy olyan mikroklímában, amely az embereknek is megfelel. A növények növekedését és egészségét elősegítendő, az épület berendezése tartalmazni fog magas raktári tereket öt emeleten, amely a fák növekedését is lehetővé teszik. A külső burkolat kifejezetten átlátszó lesz és többszörös üvegrétegekből fog készülni, amelyet egy fémváz támogat majd.

A különböző munkahelyi környezetek mellett az épületben lesznek étkezésre, találkozókra és várakozásra alkalmas terek, valamint botanikai zónák variációi, amelyeket a világon létező hegyvidéki ökológiák alapján modelleznek.”

1682132-slide-26-4b27e86cf8

Nem mindenki örül a „dómnak”. Gundula Proksch, a University of Washington építész szakának asszisztens professzora és Seattle tervezés felülvizsgálati bizottságának tagja azt a kérdést tette fel a Seattle Timesnak: „Mitől más, mint egy kísérleti munkakörnyezet?” A nyilvánvaló válasz: ez egy építészeti attrakció, a környező egységes stílusú épületektől valami egészen különböző. Seattle-ben már ott van a világ legzöldebb irodaépülete. Miért ne adnának hozzá egy bioszférát?

Ez egy kísérleti munkakörnyezet, persze, de nem sokban tér el attól, ahogyan a tech cégek, így a Google és a Facebook is zöld tetőket építenek az alkalmazottaik számára. A Facebook épületének teteje még túraútvonalakkal is rendelkezni fog. Az esős Seattle-ben viszont a belső bioszféra talán jobb ötlet.

Pauly Shore pedig valahol most nagyon mosolyog.