Régóta keringennek pletykák az Amazon on-demand streaming-szolgáltatásáról, ami most végre meg is jelent az Amazon Music Unlimited néven, beszállva a Spotify, Apple Music és Google Play Music közti szoros versenybe. Bár az Amazon sok újdonságot kínál versenytársaihoz képest, a legnagyobb, amiben alakít, a felhasználók legérzékenyebb pontja:az ára.

Havi 7.99 dolláros és évi 79 dolláros előfizetői költségével minen versenytársánál olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy ha valaki hangvezérlésű Echo-kütyüvel is rendelkezik, a havi előfizetési összeg tovább csökken 3.99 dollárra. Hogy az Echo miért fontos még, hamarosan kifejtjük.

amazon-music-unlimited

Az Amazon Music Unlimited természetesen mindenre képes, mint amire versenytársai. Több tízmillió dal érhető el rajta, új számokat, előadókat fedezhetünk vele, elérhetőek algoritmus által létrehozott playlistek, de saját magunk is készíthetünk listálat és a szolgáltatás mind appon, mind desktop verzióban elérhető. A dalok hallgatása közben dalszövegeik is megtekinthetők.

De mi a plusz? Az Amazon szolgáltatása például megkérdezésünk nélkül tölt le dalokat eszközünkre wifi kapcsolat közben, hogy offline is tudjunk mit hallgatni. Hogy mit tölt le, pedig maga dönti el. Ami egy kicsit visszás funkció, de nyugi, van jobb is.

Míg a Spotify minél intelligensebb módon kínál zenéket, az Apple Music pedig exkluzív kontentekkel csábítja el felhasználóit (aminek a lemezkiadók abszolút nem örülnek) az Amazon fegyverei az Echo-eszközök és Alexa, a hanggal irányítható asszisztens.

Az Echo-tulajdonosok Alexát megkérve tudnak dalokat kérni a streaming szolgáltatásból – és nem csak a dal címének és előadójának megadásával. Alexa felismer dalokat, albumokat, eőadókat és playlisteket is, kérésre lejátssza a kért előadó legutóbbi dalát, a dalszöveget részleteiből is felismeri, mit akarunk hallgatni, de ha eláruljuk neki, hogy milyen napszak van vagy éppen milyen a kedvünk, arra is kínál számokat – ízlésünkhöz és a minőséghez igazítva. Egy előadótól a legnépszerűbb dalokat játssza le, ha pedig valaki szinte csak heavy metalt hallgat és dalokat kér edzésre, akkor heavy metal dalokat kap, nem a szokásos EDM-et, amivel a legtöbb sportos playlist operál. Alexa olyan kéréseket is be tud azonosítani, hogy egy bizonyos korszaknak a dalait játsza le bizonyos előadótól. Például ha a Placebónak csak a 90-es évekbeli dalait szeretjük, nyugodtan kérhetjük csak ezeket, Alexa érti a dolgát.

Ezen felül az Amazonon elérhető a Side-by-Side funkció is, melynek lényege, hogy a dalok mellé kommenteket is kaphatunk előadóktól, kicsit meghittebbé téve a zenehallgatás élményét. Eddig olyan nagy nevek kommentjeit töltötték fel, mint Sting, Norah Jones vagy a One Republic.

A csata a streaming-szolgáltatók között úgy néz ki még zajlani fog egy ideig és az életben maradáshoz egyre nagyobb kreativitás szükséges – legutóbb a Spotify tett egy nagy lépést a győzelem felé, igaz, legendás Heti kalandjával már így is nagy lépéseket tett előre idén.

Forrás: The Verge