Marco Rubio republikánus szenátor kedden bejelentette a kétpárti törvényjavaslatot, amely betiltja a népszerű kínai közösségimédia-alkalmazást, a TikTokot. Az Egyesült Államok továbbra is attól tart, hogy az alkalmazást kémkedésre és a tartalom cenzúrázására használhatják a kínaiak. A jogszabály blokkolná a Kínában és Oroszországban működő közösségimédia-cégek minden tranzakcióját – közölte Rubio irodája egy sajtóközleményben, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok Képviselőházában egy kísérő törvénytervezetet is benyújtottak, méghozzá Mike Gallagher republikánus és Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő támogatásával.

Alabama és Utah amúgy hétfőn csatlakozott azokhoz az amerikai államokhoz, amelyek nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megtiltották a TikTok használatát az állami kormányzati eszközökön és számítógépes hálózatokon.

A Tiktok úgy reagált az eseményekre, az amerikai törvényhozás egyes tagjai úgy döntöttek, hogy egy olyan politikai indíttatású tiltást szorgalmaznak, amely semmit sem tesz az Egyesült Államok nemzetbiztonságának előmozdítása érdekében, csupán politikai nyomásgyakorlás, és megvédik a platformot.

Forrás: Telex