A Google okosabbá teszi az Android tárcsázóját és már beszámolt azokról a KitKat funkciókról, amelyek automatikus hívásazonosítót adnak azoknak az üzleteknek, amelyek szerepelnek a Google helyszíni adatbázisában. A következő évben a hívásindító alkalmazás behúzza majd a Google+ profilképedet, hogy azt mutassa a hívott félnek a hívásazonosítón keresztül, számolt be az Android Central. Ez az alapértelmezett opció, ha ellenőriztetted a telefonszámodat a Google fiókodon keresztül – írja a TechCrunch.

dialer

Azok a felhasználók, akik el akarják rejteni a képüket, megelőző jelleggel megtagadhatják a hozzáférést a Google+ profilképükhöz: rá kell kattintaniuk a képre a jobb felső sarokban, majd a „Fiók” (Account) linkre és elnavigálni a „Telefonszámok” (Phone numbers) alszekcióhoz. Itt kell választani a „Megtekintés” (View) opciót, majd a Google felajánlja a lehetőséget, hogy minden egyes a szolgáltatásaival regisztrált telefonszámot megjelölj – így engedélyezheted vagy tilthatod meg, hogy azt az információt felhasználják a megtalálásodhoz a Hangouts és más Google szolgáltatásokon keresztül. Itt figyelmeztet is a Google, hogy „az emberek láthatják a nevedet és a profilképedet, amikor hívod őket vagy ők téged”.

screen-shot-2013-11-06-at-10-00-10-am

Ez közel sem olyan zavaró, mint az, hogy a Google felhasználhatja a profilképedet a hirdetéseiben és ráadásul kifejezetten hasznos funkció lehet azok számára, akik gyakran kapnak ismeretlen forrásból hívásokat. Annyiban azonban nem ideális, hogy sok felhasználót érhet majd meglepetés, amennyiben nem tudja pontosan, mihez kezd a Google azokkal az információkkal, amelyeket megadtak. Ha erről van szó, akkor kövesd a fent leírt lépéseket, hogy kikapcsold az opciót és ne találjanak meg a telefonszámodon keresztül, vagy egy az egyben töröld is azt.

Egyéb hívásazonosító funkciókat is beépítettek az Android 4.4-be, például egy olyat, ami egyezteti az üzleti és szolgáltatói számokat, valamint információt gyűjt a Google Apps domainedről is és jelezni tudja neked, ha valaki a munkahelyedről hív. A KitKat már elérhető a Nexus 5 felhasználóknak és hamarosan érkezik a Nexus 4-re és 7-re, valamint a Google Play kiadású eszközökre a „következő hetekben”.