A Google egy nagy frissítést jelentett be az androidos Google keresőt illetően, ami sokkal könyebbé teszi majd a keresett dolgok megtalálását még akkor is, ha éppen nem vagy a weben. Röviden szólva, a cég alkalmazáslistákat adott hozzá a keresőhöz, azaz az eszközödön meglévő applikációkban tárolt információk alapján is megkaphatod a találatokat, valamint láthatod az alkalmazásokat a Google Playen is – írja a The Next Web.

Az új verziót már letöltheted közvetlenül a Google Playből. Ami a legjobb része a frissítésnek, hogy az alkalmazáslisták megjelennek majd konkrétan a Chrome és Android böngészőkben (amennyiben relevánsak), és ehhez semmilyen Google keresés nem szükséges.

Itt látható a funkció élesben (ha nem látod az animációt, kattints a képre):

google_search_app_listings

Két típusú alkalmazáslista van, amelyek attól függően jelennek meg, hogy már rendelkezel-e az adott applikációval:

  • Megnyitás az alkalmazásban: Azon alkalmazások esetében, amelyek már fent vannak a telefonodon, csak annyit kell tenned, hogy a „Megnyitás az alkalmazásban” (Open in app) gombot választod és ezután eljutsz az alkalmazás egy oldalához, amely releváns a keresésedet tekintve. Ennél az alkalmazáslistánál be kell jelentkezned a Google fiókodba, hogy a Google kereső tudhassa, mely applikációkat telepítetted már.
  • Google Play gombok: Ha a keresési találatok között szerepelnek releváns alkalmazások a Google Play áruházból, csoportosan elkülönítve látod majd mindet az Alkalmazások szekcióban. Válaszd ki az ár gombot, hogy a Google Play áruházba juss, ahol telepítheted az applikációt. Ha az alkalmazás pontos nevére keresel rá, látni fogsz egy kártyát annak minden információjával, és az opciót, hogy letölthesd („Download”) a Google Play áruházból.

Érdemes megjegyezni, hogy a „Megnyitás az alkalmazásban” funkciót jelenleg csak 13 applikáció támogatja, ezek a következők: AllTrails, Allthecooks, Beautylish, Etsy, Expedia, Flixster, Healthtap, IMDb, Moviefone, Newegg, OpenTable, Trulia és Wikipedia. A Google azt mondja, hogy miután letöltöd valamelyik alkalmazást így, „egy-két napba telhet, hogy a ’Megnyitás az alkalmazásban’ gomb megjelenjen a keresési találataidban”.

Továbbá az alkalmazások megtalálása a keresési eredményekben jelenleg csak az Android 2.3-mal vagy annál frisebb rendszerrel rendelkező felhasználók számára elérhető az USA-ban. Közülük is csak azoknak, akiknek a beállított nyelv az angol.

Ha fejlesztő vagy és szeretnél minél hamarabb hozzájutni a funkcióhoz, itt iratkozhatsz fel.

141396437-31-786x305

A Google egyértelműen nagy lépést tesz most: a cég próbálja egyszerűbbé tenni a felhasználói számára az információk megtalálását azokon az alkalmazásokon keresztül, amelyeket használnak, miközben promotálja azokat is, amelyeket még nem telepítettek. „A Google kereső megkönnyítheti az életedet azzal, hogy megtalálja a válaszokat, amelyekre szükséged van – akár a weben van, akár egy alkalmazásban eltemetve” – állítja a cég.

A Google még mindig a keresések királya, így ez a lépés nem okoz meglepetést. Ez a funkció nagyszerű hír az Android felhasználók számára még akkor is, ha nagyon korai fejlesztési szakaszban jár. Tekintve, mennyi alkalmazást telepítenek manapság az emberek, más mobil platformok felhasználói biztosan tudni szeretnék, hogy ezt a funkciót elhozza-e nekik is a Google és ha igen, mikor.