A YouGov felmérése szerint az angol felnőttkorúak háromnegyede azt vallja, hogy hatékonyabban kellene fellépni az online bántalmazások ellen. Ötből négy ember szerint jó lenne, ha a nagy cégek bírságot kapnának, ha nem lépnek fel hatékonyan a bántalmazás ellen. 

A kérdőív arra irányult, hogy a Facebook, Youtube, Twitter és a többi közösségi oldal hogyan reagál a trollok és online zaklatók, bántalmazók jelenlétére. Bár egyre több olyan eset van, ahol az online bántalmazást bíróság elé lehet vinni, de a felmérés eredménye szerint az emberek szeretnék, ha a szolgáltatók is kivennék a részüket, és nem a hatóságokra várnának, hanem proaktívabban lépnének fel. 

Stephen Kinsella a Clean Up The Internet (Takarítsuk meg az internetet) mozgalom vezetője egészen addig megy, hogy meg kellene szüntetni az anonimitást, hogy ne lehessen arctalanul bántani másokat. Civil jogvédők azonban ennél jóval mérsékeltebb megoldást szeretnének, szerintük ugyanis az a szólásszabadság végét jelentené, ha nem lehetne anonim módon megnyilvánulni az interneten, beleértve azt is, ha például egy politikai hatalmat nem lehetne név és következmények nélkül bírálni. 

Az utóbbi időszakban egyre többször jön elő, hogy a közösségi oldalakra nagyobb nyomást kellene gyakorolni az államoknak, nem csak a zaklatások, de például az adatvédelem vagy a rémhírterjesztés miatt is. 

Forrás: The Guardian