Egyszer az influenszerek is felnőnek, vagy legalábbis egyetemre mennek. Egyre népszerűbbek az EduTube jellegű bejegyzések, vagyis az edukációs videók, és erre a szakemberek szerint hamarosan az egyetemeknek is reagálni kell. Jack Edwards például a Durham Egyetemre jár, és a 163 ezer követőjével azt is megosztotta, hogy milyen az élet az egyetemen, mik az előnyei, és hátrányai. Idén először lett túljelentkezés az egyetemén, az igazgató szerint egyértelműen a videó miatt. Ennek ellenére nem tervezik, hogy Edwards hivatalosan is arca legyen az intézménynek, vagy legalább a nyílt napokon beszéljen. Edwards szerint ez egyértelműen megmutatja, hogy az egyetemeknek fogalma sincs, hogyan lehetne népszerűséget növelni a közösségi média erejével. 

A mérések szerint a fiatalok is keresnék az ilyen tartalmakat, hiszen ha megbíznak a kedvenc influenszerük samponválasztásában, akkor érthető okokból arra is kíváncsiak, miért ott tanult tovább ahol, és hogy a várakozásainak mennyire felelt meg az a képzés. Ráadásul az egyetemek célközönsége egyértelműen a Youtube-on található, és ez a tendencia a jövőben sem fog változni. Ezért is lenne fontos, hogy ők is lássák, mekkora szükség van nem csak a promóciós, de az edukációs jellegű videós tartalmakra is. 

A 22 éves Eve Cornwell a 239 ezer követőjének azt is megmutatja, hogyan készül a vizsgákra, milyen módszerekkel tanul, hogyan gyűjt adatokat egy beadandóhoz. A Guardiannak azt nyilatkozta, hogy ezzel szeretné inspirálni a kortársait, hogy lássák mások is sokat tanulnak, vagy ugyanúgy aggódnak egy-egy nagyobb vizsga előtt. Szerinte itt ugyanaz történik, mint az influenszerek általános világában, vagyis a felhasználók szeretik az olyan tartalmakat, mikor mások ugyanazon mennek keresztül, mint ők. 

Nem csak diákok, de diplomások és professzorok is állítanak elő tartalmat a Youtube-ra, igaz ezek már nem arról szólnak, hogyan tanulják meg a leckét, hanem segítenek megérteni az egész tananyagot, kiegészítéseket tesznek, vagy éppen arra használják a tanulmányaikat, hogy utánajárjanak, létezhetnének-e az univerzumunkban olyan bolygók, mint a Star Warsban. Sokan pedig olyan népszerű tudományos videókat készítenek, amik izgalmasak lehetnek olyanoknak, akik mondjuk egy vacsorameghívás során szeretnék brillíroztatni a tudásukat. 

A népszerűség mellett azonban fontos megemlíteni a veszélyeket is, ugyanis az edukációs videók egy része nem más, mint tudományos kontextusba bújtatott gyűlöletbeszéd vagy konspirációs elméletek relativizálása. Ezen okulva a Youtube is inkább azokat a tudományos videókat póróbálja előbbre sorolni, amik megbízható, akadémiai emberektől származnak. De nem megy zökkenőmentesen. elég csak Stefan Molyneux szélsőjobboldali videóira gondolni, amik a Youtube-on akkor is elérhetőek voltak, miután már a Paypal is felfüggesztette a számláját, hogy ne tudják támogatni azok, akik még többet szeretnének hallani arról a hazug hivatkozásokkal és tudományos adatokkal teleszórt téziséről, miszerint a fekete bőrszínű emberek genetikailag alacsonyabb rendűek. 

Forrás: The Guardian