Egyre több olyan reklám jelenik meg Facebookon, amelyben az Ivermectin nevű, eredetileg állatgyógyászatban használatos hatóanyag segíthet a Covid-19 kezelésében. A szakemberek ugyanazt javasolják kint is, mint itthon: csak embereknek szánt gyógyszereket szedjünk. 

A közösségi oldalakon megjelenő reklámok mellett arra is figyelmeztetnek a szakemberek, hogy veszélyes, hogy különböző zárt csoportokban javasolnak az emberek terápiákat, konkrét adagolási javaslatokat osztanak meg, és tippeket adnak, hogyan tudják akár illegálisan is beszerezni az állatgyógyszert. Az Euronews jelentése szerint Mississippi államban a mérgezések 70 százaléka hozható összefüggésbe az Ivermectinnel. Bár kis dózisban nem veszélyes, de nagyobb mennyiségben émelygést és kiütést is okozhat, sőt látászavarok is felléphetnek. Kis dózisban viszont méginkább kérdéses a hatékonysága. 

A hirdetők között vannak gyógyszertár-láncok is, akik hirdetik, hogy náluk lehet kapni Ivermectint, de klinika is állítja, hogy hozzájuk lehet fordulni az állatoknak szánt gyógyszerért. Közben úgynevezett wellness bloggerek is azt hirdetik, hogy megelőző jelleggel szednek Ivermectint, és esznek hozzá áfonyát és kelkáposztát, hogy ezzel turbózzák fel az immunrendszerüket. 

Itthon 2020 novemberében pörgött annyira az Ivermectin témája, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményben emlékeztette az embereket, hogy bár néhány esetben (például a krónikus gyulladásos bőrbetegség esetén) humán gyógyászatban is használják, de nem áll rendelkezésre olyan tudományosan igazolt tanulmány, ami alátámasztaná a hatékonyságát a Covid-19 ellen. Jelenleg sem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA), sem az Egészségügyi Világszervet (WHO) sem hagyta jóvá, bár kísérletek zajlanak arra vonatkozóan, hogy segíthet-e a Covid-19 gyógyításában, de az összes hatóság különösen hangsúlyozza, hogy ez kizárólag orvosi javaslatra, szigorú orvosi felügyelettel alkalmazható. Európában Csehország és Szlovákia engedélyezte minisztériumi szinten, azaz nem a gyógyszerhatóság döntött róla. Az engedélyben kitérnek arra is, hogy a szer hatásossága nem igazolt, de az orvosokra bízzák az alkalmazását, ha a beteg is beleegyezik. 

A szakemberek ennek fényében azt is szeretnék elérni, hogy ne lehessen a Facebookon és közösségi oldalakon hirdetni, igaz a Facebook azt mondja, hogy eleve nem lehet vényköteles gyógyszereket hirdetni, és tiltják az Ivermectin hirdetését is. 

Forrás: Euronews