Ahogy arról már itt a Marketing Morzsákon írtunk, csütörtökön indul a Threads, ami a Meta válasza lesz a Twitter mostani bukdácsolására esésére-kelésére. Ezt a Meta hivatalosan meg is erősítette, viszont az EU állampolgárai számára nem nagy öröm ez az indulás.

Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) szóvivője elmondta, hogy a szabályozó hatóság felvette a kapcsolatot az új szolgáltatással kapcsolatban, és „jelen pillanatban” nem vezetik be az EU-ban.

Az új Threads platformot úgy tervezték, hogy adatokat importáljon az Instagramból, beleértve a viselkedési és hirdetési információkat.

Amerikai formátumában a platform azt mondja a felhasználóknak, hogy sokféle adatot fog gyűjteni a felhasználóktól, beleértve az egészségügyi, pénzügyi információkat, böngészési előzményeket, helyet, vásárlásokat, névjegyeket, keresési előzményeket és érzékeny információkat.

Az EU-ban az ír szabályozó megakadályozta, hogy a Meta olyan hirdetési szolgáltatásokat indítson el a Whatsappon, amelyek a Facebook vagy az Instagram adatait használják fel. A technológiai óriásnak megengedik, hogy összekeverje a két adatfolyamot az Egyesült Államokban, ahol gyengébbek az adatvédelmi törvények.

Szóval nem világos, hogy a Meta mikor indítja-e el a Threadset az EU-ban, és a Meta szóvivője nem tudott nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Mivel tiltás nincs, így minden bizonnyal az az ok, hogy a technológiai óriás még nem készítette fel a szolgáltatást az Egyesült Királyságon kívüli európai bevezetésre, amelyre nem vonatkoznak teljes mértékben a GDPR vagy az EU adatvédelmi szabályai.

Forrás: Independent.ie