Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított az X (korábban Twitter) közösségi platform ellen a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályok állítólagos megsértése miatt – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eljárás azt kívánja értékelni, hogy az X közösségi oldal megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos tartalmai vonatkozásában.

Az eljárás során elemzik az X hivatalos információkérésre adott válaszait, többek között a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásaival összefüggésben közzétett jogellenes tartalmak moderálására vonatkozóan – írták.

Az uniós bizottsági közlemény Thierry Breton belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta, az X elleni hivatalos eljárás megindítása egyértelművé teszi, hogy a jogszabály bevezetésével „véget ért az az idő”, amikor a nagy online platformok úgy viselkedtek, mintha „túl nagyok lennének ahhoz, hogy aggódjanak a szabályok miatt”. Az EU világos szabályokkal, erős felügyelettel, gyors végrehajtással és elrettentő erejű szankciókkal rendelkezik a jogszabályok betartására. Az EU jogszabályainak teljes eszköztárát ki fogja használni a polgárok és a demokrácia védelmében – húzta alá.

„Megkezdjük annak mélyreható vizsgálatát, hogy az X teljesíti-e az európai digitális szolgáltatások szerinti kötelezettségeit az illegális tartalom és a félretájékoztatás EU-n belüli terjesztése elleni küzdelem és a platformok átláthatósága terén” – tette hozzá az uniós biztos.

Az Európai Bizottság közölte: eljárása a vonatkozó uniós jogszabálynak a jogellenes tartalom EU-n belüli terjesztése elleni fellépéssel kapcsolatos kötelezettségnek való megfelelést vizsgálja. Összpontosít továbbá a platformon történő információmanipuláció elleni küzdelem érdekében hozott intézkedések hatékonyságára, valamint az X által a platform átláthatóságának növelése érdekében tett intézkedésekre.

A hétfőn indított eljárás az első „hivatalos eljárás” az idén bevezetett DSA alapján – tette hozzá közleményében az uniós bizottság.

Forrás: MTI