Az Apple retteg attól, hogy az EU bevezeti az egységes töltőszabványt az USB-C-vel. Azt mondják, az innováció hal meg ezzel, illetve pont az ellenkezőjét érik el természetvédelmileg annak, amit szándékoznak tenni, mert így mindenkinek cserélni kell a töltőt, és kidobni a régit. Szóval még véletlenül sem az a bajuk, hogy nem adhatnák jó drágán a töltőiket, és nem licenszelhetnék drágán harmadik félnek a technológiát.

Az Apple lightning csatlakozója

Szóval ez a félelmük kaphat most egy újabb löketet, ugyanis az EU már idén be akarja vezetni az egységes töltőszabványt. Az ügy kapcsán Alex Agius Saliba EP-képviselő közölte most, hogy a politikusok és a tagállamok még idén megállapodhatnak arról, hogy a gyártók számára kötelező legyen az egységes port használata.

A tervezetre a képviselő szerint még májusban szavazhatnak, ami után a tagországokkal egyeztetne a végleges törvényről. Saliba szerint nem szabad kihagyni azt a lehetőséget, hogy ne köteleznék az e-könyvolvasók, alacsony fogyasztású laptopok, billentyűzetek, egerek, fülhallgatók, okosórák és egyéb tech-termékek gyártóit, hogy ugyanazon töltőportot alkalmazzák.

A képviselő azt is szeretné, ha az EB 2025-re a vezeték nélküli töltés piacán is egységes szabályozást vezetne be, valamint az új törvény életbe lépése után fél éven belül minden cég engedelmeskedjen az előírásoknak.

Forrás: IT Café