Az Európai Unió Bírósága döntött, elképzelhető, hogy az amerikai cégek nem jutnak majd hozzá az európai felhasználók személyes adataihoz.

Már 15 éve életben volt egy Safe Harbour (Biztonságos Kikötő) nevű egyezmény, aminek az a lényege, hogy az európai felhasználókat is kiszolgáló amerikai netes cégek a saját országukban tárolhassák, illetve feldolgozhassák az adatokat – írja a The Next Web. Nos, az Európai Unió Bírósága most ezt az egyezményt függesztette fel, mondván, “az amerikai cégek hajlamosak figyelmen kívül hagyni” ennek az előírásait “olyan esetekben, amikor azok ütköznek az amerikai nemzetbiztonság vagy a köz érdekével, vagy a rendvédelmi szabályokkal”.

dreamstime_s_17267689

Az ügy kipattanása egy osztrák joghallgatóhoz, aktivistához, Max Schremshez köthető, aki azután érezte aggályosnak az egyezményt, hogy Edward Snowden kiszivárogtatta az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési akcióit. Schrems azért emelte fel a hangját, mert kifogásolta, hogy a Facebook ír leányvállalata adatokat küld az Egyesült Államokban lévő szerverekre, amelyeket ott is tárolnak. Érdemes hozzátenni, hogy a férfinak nem ez az első, ilyen jellegű ügye: már korábban is bepanaszolta a Facebookot, sikerrel.

A Bíróság mostani döntése alapján az ír adatvédelmi hatóságnak alaposan ki kell vizsgálnia Schrems panaszát, és akár meg is tilthatja azt, hogy a leányvállalat továbbítsa az európai felhasználók személyes adatait azokra a szerverekre, amelyek az Egyesült Államokban találhatók.

Persze a mostani ügy nem csupán a Facebookot érinti, hiszen rajta kívül még amerikai cégek ezrei élnek azzal a gyakorlattal, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokban kezelik és tárolják.