Ahogyan azt mi is megírtuk, Mark Zuckerberg a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián beszélt arról, hogyan is kellene az államoknak szabályozni a közösségi oldalakat, ugyanis szerinte nem a közösségi média teszi megosztottá a társadalmat, és nem a közösségi média miatt nem jutnak az emberek megfelelő hírekhez, hanem a szabályozatlanság, ezért nagyvonalakban fel is vázolta, mire kellene az államoknak odafigyelni.

Később Zuckerberg Brüsszelbe ment, ahol arról próbálta meggyőzni a szabályozókat, hogy olyan törvényeket hozzanak, amik a Facebook számára kedvezőbbek az eddigieknél, a következő napokban ugyanis egy sor olyan törvény érkezik, ami nagyban érinti a közösségi oldalt is.

A Facebook a beszélgetésekre proaktívan készült egy javaslatcsomaggal, amit itt lehet elolvasni részletesebben és amit a hírek szerint nem fogadtak kitörő lelkesedéssel a döntéshozók.  A Reuters beszámolója szerint például Thierry Breton, az EU digitális gazdaságért felelős biztosa azt nyilatkozta, hogy a Facebooknak kell Európa szabályaihoz alkalmazkodnia, nem pedig fordítva. Szerinte a felvázolt megoldások nem elegendők, és emlékeztetett arra, hogy a közösségi oldal dominanciájáról szóló kérdésekről például egyáltalán nem esik benne szó. Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa is hasonlóan nyilatkozott a találkozóról. Nyilatkozatában kiemelte, hogy a Facebook nem háríthatja másokra saját felelősségét, a vállalatnak és Mark Zuckerbergnek el kell dönteniük, milyen értékeket kívánnak előtérbe helyezni.

Forrás: Reuters