Az Európai Bizottság hivatalos információkérésre vonatkozó megkeresést küldött a Meta (Facebook, Instagram) és a TikTok közösségi platformnak, felkérve a nagyvállalatokat, hogy adjanak tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket foganatosítottak az illegális tartalmak és a dezinformáció terjedésének korlátozására, különös tekintettel a Hamász által Izraelben elkövetett terrortámadásokra – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

A két digitális óriáscégnek október 25-ig kell választ adni az Európai Bizottság megkeresésére. A válaszok értékelése alapján a testület dönt a következő lépésekről.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) értelmében a bizottság bírságot szabhat ki a tájékoztatás iránti kérelemre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. Amennyiben a Meta és a TikTok nem válaszol a megkeresésre időben, a testület dönthet úgy, hogy határozatban kéri a tájékoztatást. Ebben az esetben a határidőre történő válaszadás elmulasztása időszakos bírság kiszabását vonhatja maga után – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Forrás: MTI