Az Európai Bizottság még tavaly márciusban szólította fel a legnagyobb közösségi oldalakat (Facebook, Twitter, Google+) üzemeltető cégeket, hogy a működésüket a lehető leghamarabb hozzák összhangba az uniós előírásokkal, ezzel is elősegítve a felhasználók megtévesztésének visszaszorítását.

Habár azt a testület is elismeri, hogy az év elejéig történtek előrelépések, de a Facebook és a Twitter továbbra sem felel meg száz százalékban a közösségi fogyasztóvédelmi szabályoknak: a testület beszámolója szerint a jogellenes tartalmak bejelentéséhez és törléséhez kapcsolódó változtatások egész egyszerűen nem elegendőek.

Érdemi előrelépés ugyanakkor nem történt február óta, és úgy tűnik, hogy fogytán az Európai Bizottság türelme, ugyanis csütörtökön bejelentették, hogy szankciókat helyeznek kilátásba a Facebookkal szemben, amennyiben a legnagyobb közösségi oldal nem tesz eleget az Európai Unióban hatályos fogyasztóvédelmi előírásoknak.

“Elfogyott a türelmem. Túl régóta húzódik ez, miközben a Facebook korábban biztosított afelől, hogy decemberig átírják a felhasználási feltételeik még fennmaradt félrevezető elemeit.” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Biztosság fogyasztóvédelemért felelős biztosa, aki szerint részükről eljött a szigorúbb megoldások ideje, ugyanis a techóriás korábbi ígéretei rendre nem valósultak meg.

Forrás: The Guardian