Az Európai Bizottság biztonsági aggályok miatt megtiltotta munkatársainak a TikTok használatát. 

A nyugati kormányokat egyre jobban aggasztják azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kínai technológiai vállalatok segítenek a Kommunista Pártnak és hírszerző szolgálatainak hatalmas mennyiségű adat összegyűjtésében világszerte – különös tekintettel a komoly politikai és biztonsági célpontoknál. 

Egy magas rangú tisztviselő elmondta, hogy csütörtök reggel az összes alkalmazottat arra utasították, hogy távolítsák el a TikTokot a hivatalos eszközeikről, és el kell távolítaniuk az alkalmazást a személyes eszközeikről is, ha munkához kapcsolódó alkalmazásokat telepítettek. Alternatív megoldásként a személyzet tagjai törölhetik a munkával kapcsolatos alkalmazásokat személyes telefonjukról, ha ragaszkodnak a TikTok megőrzéséhez. 

„A Bizottság adatainak védelme és kiberbiztonságának növelése érdekében az EB Vállalati Igazgatósága úgy döntött, hogy felfüggeszti a TikTok alkalmazást a vállalati eszközökön és a Bizottság mobileszköz-szolgáltatásába bejegyzett személyes eszközökön” – áll a személyzetnek csütörtök reggel elküldött e-mailben.

A tisztviselőknek „a lehető leghamarabb” de legkésőbb március 15-e előtt el kell távolítaniuk a videómegosztó alkalmazást. „Március 15-től az alkalmazással telepített eszközöket a vállalati környezettel nem megfelelőnek tekintik” – olvasható az e-mailben.

A Bizottság közölte, hogy ez az első alkalom, hogy felfüggesztette egy alkalmazás használatát alkalmazottai számára.  

Az Egyesült Államok – ahol a TikTokra folyamatos nyomás nehezedett – decemberben betiltotta az alkalmazást az összes szövetségi kormányzati eszközre, mivel féltek attól, hogy Kína – ahol a TikTok anyavállalata, a ByteDance székhelye található – esetleg kémkedhet. Az elmúlt héten több állam is bevezette saját korlátozásait. 

A TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew március 23-án tanúskodni fog az Egyesült Államok Kongresszusa előtt az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegető lehetséges kockázatokról.

Forrás: Politico