Az IBM kutatói apró mikroszkópokat használtak, hogy különálló atomokat mozgassanak a „Boy and His Atom” című filmben. Így jött létre a „stop-motion” animációs film, amely a Guinness Világrekordok között a legkisebb filmként szerepel – írja a VentureBeat.

a-boy-and-his-atom

A projekt az IBM Almaden Research Center munkatársainak feladata volt San Jose-ban, Kaliforniában, a célja pedig az volt, hogy oktassa a gyerekeket a tudomány és a technológia csodáiról. Egy pásztázó alagútmikroszkópot használtak, azt az eszközt, amelynek felfedezésért IBM kutatók Nobel-díjat kaptak az 1980-as években. Alkalmazható egyes atomok manipulálására és most szórakozásból a kutatók arra használták, hogy Start Trek képeket alkossanak vele a közelgő Star Trek Into Darkness film apropójából.

A lenti képen is látható Andreas Heinrich, az IBM Research kutatóvezetője azt mondta a VentureBeat-nek adott interjújában, hogy a csapata az eszközzel atomok ezreit mozgatta precíz pontokba, 242 keretet létrehozva a „stop-motion” jeleneteknek. A cél, mondta, hogy közvetítse a tudományt a külvilág felé annak érdekében, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a tudományos oktatásban.

ibm-atom-movie-3

„Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen film elkészítésével, nem csak tudományos történelmet alkotnánk”, mondta Heinrich. „Egy érzelemmel teli történetet akartunk létrehozni. Oktatási céljaink részét képezi, hogy rávegyük az embereket az atomokról való beszélgetésre és, hogy megmutassuk, miért olyan fontosak.”

A filmben az Atom nevű kisfiú (aki nagyjából 130 atomból áll) barátja lesz egy egyszerű atomnak. Labdát dobálnak együtt, táncolnak és trambulinon ugrálnak. A filmhez pedig egy játékos dal szól.

„Az IBM – nél a kutatók nemcsak olvasnak a tudományról, hanem csinálják”, magyarázta Heinrich. „Ez a film egy szórakoztató módja annak, hogy megosszuk másokkal az atomméretű világot és megmutassuk a hétköznapi embereknek a kihívásokat és a szórakozást, amelyet a tudomány tud létrehozni.”

Christopher Lutz az IBM Research egyik kutatója azt mondta, hogy a pásztázó alagútmikroszkóp két tonnát nyom és -286 Celsius fokon működik, valamint több, mint 100 milliószor nagyítja fel az atomi felületet. Az eszköz képes volt arra, hogy karbon-monoxid vagy karbon és oxigén molekulák kombinációi körül mozogjon. A képen csak az atomot, vagy egy pöttyöt lehet látni, mivel felülről tekintünk rá. Nagyjából 10 napnyi 18 órás műszakra volt szükség, hogy megfelelően működjön az animáció.

ibm-atom-movie-4

Az eszközt távirányítani lehet PC-ről. A kutatók egy szuper éles tűt irányítanak egy réz felületen, hogy „érezzék” az atomokat. A tű mindössze 1 nanométerre vagy egy milliárd méterre van a felülettől. Fizikailag vonzani tudja az atomokat és a molekulákat, majd a megfelelő pontra mozgatni azokat a felületen. A mozgó atom egy egyedi hangot hallat, amely nagyon fontos, hiszen ez jelzi, pontosan hány pozíciót mozgott.

Az IBM kutatók évtizedek óta tanulmányozzák a nanoméretű anyagokat, hogy felfedezzék az adattárolás határait. Ugyanaz a csapat, amely a filmet készítette, nemrég megalkotta a világ legkisebb mágneses bitjét. Képesek voltak mindössze 12 atom használatával egyetlen bitet létrehozni. Az összehasonlítás kedvéért, egy modern számítógépen 1 millió atomra van szükég 1 bit adat tárolásához.

Heinrich azt mondta, hogy az IBM kutatói egy apró mikroszkópot is használtak a legkisebb Star Trek logó (az alábbi képen) és a „live long and prosper” jel elkészítéséhez, amelyet a Star Trek egyik karaktere, Spock tett népszerűvé. Heinrich maga már több, mint 15 éve foglalkozik nanotechnológiával, és a jobb, adattárolásra alkalmas mágneses anyagok építésére fókuszál.

star-trek-ibm

Az IBM kutatók tehát megállíthatatlanok. Létrehozták az emberi agyat modellező chipeket. Megalkották a „nanogyógyszert”, amely ott is megöl a baktériumokat, ahol az antibiotikum hatástalan. És nemrég folyadékalapú tranzisztorokat is készítettek, amelyek akár úgy dolgozhatják fel az adatokat, mint az emberi agy.