A mukbang videók lényege, hogy valaki a kamera előtt eszik hihetetlenül sokat, és ha valaki azt hinné, hogy ez nem érdekel senkit, akkor el kell, hogy keserítsük, ugyanis iszonyatos népszerűségnek örvendenek. 

Elsősorban koreai fiatalok falatoznak fejedelmi fogásokat az ilyen videókon, de egyre népszerűbbek azok az indiai nők, akik nem csak anyagi biztonságot kapnak ez által, de szeretnék elérni azt is, hogy a társadalmi helyzetük is megváltozzon. 

Egyikük arról beszélt, hogy hiába van diplomája, egészen egyszerűen nem talál részmunkaidős állást a két gyereke mellett. Viszont hamar nagy sikere lett az evős videóinak, igaz ő beleviszi azt is, hogy hogyan élnek az emberek azon a vidéken ahol ő, és hogy mik ott a tradicionális ételek. 

Shriram Venkatraman antropológus professzor szerint az ilyen indiai videók sikere annak köszönhető, hogy egyrészt úgy mutatja meg a nőket, ahogyan eddig csak kevesen láthatták, hiszen az indiai nőktől a társadalom elvár bizonyos viselkedést, míg ezekben a videókban önfeledten esznek, és jól érzik magukat, ez pedig szokatlan. Egyrészt a nők számára is izgalmas, hogy megmutathatják, mennyire élvezik a finom falatokat, és erre a világ pozitívan reagál, másrészt az indiai férfiakat is lenyűgözi, hogy ilyen felszabadultnak láthatnak nőket. Harmadrészt pedig sok a kivándorló, akiknek egyfajta nosztalgiát jelent az, ha a hagyományos, jól ismert ételeket nézhetik, és kicsit újraélhetik az olyan emlékeiket, mikor együtt eszik az egész család. 

Azonban sokan vannak azok is, akik nem néznek a nőkre jó szemmel, és kommentekben kritizálják a megjelenésüket, hogy hogyan esznek, vagy éppen abba kötnek bele, hogy mennyit. Az egyik youtuber elmondta, hogy ezeknek az embereknek fogalmuk sincs, mennyi és milyen jellegű munkát végeznek ők vidéken, és ahhoz mennyi energiára van szükség, másikuk pedig azt mondta, hogy egészen egyszerűen nem foglalkozik a negatív kommentekkel, hiszen ha szeret enni, akkor miért ne egyen? 

Forrás: BBC