Az angliai Royal Society for Public Health #StatusofMind című felméréséből kiderült, hogy a tinik mentális egészségére az Instagram a legkárosabb. Az appot a listán a Snapchat követi.

A felmérés során majdnem 1500, 14 és 24 közötti fiatalt vizsgáltak meg. A központi kérdés az volt, hogy a különböző közösségi platformok milyen szinten váltanak ki náluk szorongást, depressziót és milyen hatással vannak ön- és testképükre.

A végeredmények szerint a YouTube van a fiatalokra a legjobb hatással, míg az Instagram, a Facebook és a Twitter károsnak bizonyultak. Közülük is az Instagram bír a legnegatívabb befolyással, főleg a nők számára, akik sokszor az ott látott, módosított, nem valós képekhez mérik saját magukat, lehetetlen sztenderdeket állítva maguk elé.

A Royal Society for Public Health szerint a megoldás abban állna, ha a különböző appoknál a feltöltött tartalmaknál fel lenne tüntetve, hogy az módosították.

Bár az Instagram negatív hatással van a testképre, az alvás időre és kialakulhat tőle az állandó, nyomasztóan ható “mi lesz, ha kimaradok valamiből kimaradok érzés”, a platformnak van jó tulajdonsága is: az app sok fiatal felhasználó számára az önkifejezés fontos helyszíne.

Érdekesség, hogy az összes app közül mellesleg eddig az Instagram tette a legtöbbet a tinik védelmében ingyenes szolgáltatásával:

Lelkisegély az Instagramon

Bár miután már több mint 700 millió felhasználóval rendelkezik, az Instagramnak valóban számolnia kellene ilyen jellegű hatásával is:

Elérte a havi 700 millió felhasználót az Instagram

Forrás: CNN.com