Néhány fegyvertulajdonos arra használja az Instagramot, hogy továbbadjon tűzerején, számolt be róla a The Daily Beast. Ez bizony felvet néhány kérdést azzal kapcsolatban, a közösségi hálók mennyiben segítik a fegyverértékesítést – írja a The Verge.

Az online piacterek, mint a Craigslist gyakran megtiltják a fegyverek értékesítését, míg az olyan kifejzetten erre specializálódó oldalak, mint a GunBroker.com megköveteli, hogy engedéllyel rendelkező kereskedők kövessenek végig minden tranzakciót. Az Instagramnak azonban nincsen erre vonatkozó szabályzata, amit azt jelenti, hogy bárki posztolhat egy fotót valamilyen lőfegyverről, majd várhat arra, hogy érkezzenek az ajánlatok. Ezek megkereshetők a #forsale hashtag alatt vagy az Instagram piacaként funkcionáló Hashbag oldalán.

instagram_gun_sale_large_verge_medium_landscape

Mindezt nem jelenti azt szükségképpen, hogy a fegyverértékesítés Instagramon illegális. Az sem illegális, hogy valaki online áruljon puskát, valamint a vevő és az eladó dolga, hogy kövesse a releváns törvényi rendelkezéseket. A The Daily Beast kapcsolatba lépett két fegyverkereskedővel, akik azt mondták, óvatosak ez ügyben és követik a megfelelő jogi szabályokat: „Csak rákeresek Google-ban!” – mondta az egyik.

Ez a trend azonban nem csak az Instagramon jelentkezik. A The Verge gyors kutatása szerint Faceookon és Twitteren is árusítanak fegyvereket.

 

A fegyvertartás jogi szakértői szerint ezek a közösségi hálózatok túlságosan megkönnyítik azt, hogy asztal alatt áruljanak fegyvereket, ami alátámasztja, hogy szükség van általános átvilágításra – egy 2011-es New York-i tanulmány azt mutatta ki, hogy a fegyvertulajdonosok, akik online árulják a portékájukat, az esetek többségében ezt illegálisan teszik. A szakértők ugyanakkor hozzátették, hogy ez a helyzet egyáltalán nem új, hiszen az újságokat is régóta kritizálják, amiért megkönnyítik a fegyverek értékesítését az apróhirdetéseken keresztül.