Blokkolni fogja az Instagram az olyan bejegyzéseket, amik olyan terápiákat ajánlanak, amivel megváltoztatható egy ember szexuális orientációja. Ezek a beszélgetős terápiák azt ígérik, hogy segítenek azoknak, akik nem tudják elfogadni magukat, de nem azzal, hogy megerősítik azt, hogy semmi gond nincs azzal, ha valaki a saját neméhez vonzódik, hanem megpróbálják erről lebeszélni az illetőt. 

A terapeuták és az angol egészségügyi rendszer is logikai, etikai és morális alapon ellenzi az ilyen jellegű terápiákat, amik pszichológiai szempontból is kártékonyak. Több olyan beszámoló is érkezett fiataloktól, akiket a szüleik vittek el ilyen átnevelő célzatú terápia, aminek a fő eszköze a megszégyenítés, és az, hogy az illető önmagától is megundorodjon. Általános a verbális abúzús, de a beszámolók szerint gyakori a fizikai bántalmazás, sőt indult már eljárás szexuális zaklatás és nemi erőszak miatt is, mikor a terápia részeként, egyfajta javító szándékkal követtek el nemi erőszakot a fiatalokon. Voltak olyanok, akik inkább az öngyilkosságba menekültek, sokan megszakították a kapcsolatot a szüleikkel, vagy más városban kezdtek teljesen új életet, miután elmenekültek otthonról. 

Nagy-Britanniában hivatalosan 2018-ban jelentették be, hogy majd betiltják az ilyen jellegű terápiákat, de hivatalosan még most jogszerűek, és nem tiltja a törvény. 

Erre szeretné felhívni az Instagram a figyelmet, hátha a törvényhozás is fellép a gyakorlat ellen, ezért nem csak az ilyen jellegű fizetett  hirdetéseket, de az ilyen  bejegyzéseket és tartalmakat is betiltották. 

Forrás: BBC