A Harvard és Vermont egyetemek új kutatásából kiderült, hogy az általunk használt Instagramfilterek segítségével megállapítható, hogy valaki depresszióban szenved-e.

Instagram filters

A kutatók a fotók olyan jellegzetességeit vizsgálták, mint a világosság, színek, illetve természetesen a felhasznált filterek. Az eredmények szerint a fotók megvizsgálása hatékonyabban szűri ki a depresszióban szenvedő embereket, mint egy pszichológus.

Nem meglepő módon, az alacsony világosságú alacsony szaturáció beállítású használó felhasználók 70 százalékánál lehet gyanakodni depresszióra. Az egészséges kutatási alanyok legtöbbje a Valencia filtert használta, míg a depresszióban szenvedők többségében a szürkeárnyalatos Inkwellt preferálták.

Michael Thase, a Pennsylvania egyetem kutaja szerint a megfigyelés bár rendkívül hasznos, veszélyes is, hiszen a kutatásokat sokan használhatják ki a social mediát ara, hogy kiszűrjék a mentális betegségekben szenvedőket és célirányosan használják fel állapotukat, akár gyógyszerek, akár terápiák reklámozásával.

A kutatáson 13 ezer képet vizsgáltak meg 166 Instagram-fiókból, melyek tulajdonosainak egy része igazoltan klinikai depresszióban szenvedett. Miután a program megvizsgálta a képeket, összehasonlította az egészséges felhasználók képeinek adatai a depreszsióban szenvedők adataival.

A kutatás a pszichológiai vizsgálatoknak erős alapot adhat a social media és startupok világában. Az egészségügy és az online orvosi rendelések az utóbbi időben előtörőben vannak, egy app például több millió dolláral kezdheti meg a világ meghódítását.

A jelek szerint a közösségi média többet árul el rólunk, mint azt valaha gondoltuk…

Forrás: CNN

Kép: Fx Tribune