Az Instagram napjaink egyik legdinamikusabban növekvő közösségi média platformja, imádják a fiatalok, éppen ezért a hirdetők is, így bőven akadnak felhasználók, akik tisztességtelen eszközökkel, követő- és lájkvásárlással igyekeznek felturbózni a pofiljukat a bevétel érdekében. Ennek viszont most vége, legalább is a The Verge szerint, ugyanis a lap arról, ír, hogy az Instagram kifejlesztett egy olyan algoritmust, ami képes felismerni, ha valaki külső szolgáltatást igénybe véve növelte az interakciók számát.

Ez persze csak a kezdet, mert a lap információi szerint az új eszköz nem csak felismeri a vásárolt lájkokat, követőket és kommenteket, de azonnal törli is azokat, egy, a felhasználónak szóló figyelmeztetés kíséretében. Ez főleg azoknak rossz hír, akik korábban rendszeresen éltek az ilyen a lehetőséggel, ugyanis a törlést követően mindenki számára világossá fog válni, hogy kik azok, akik egyszerűen pénz segítségével duzzasztották fel a követőbázisukat.

Akik külső alkalmazást használtak követőgyűjtésre, azoknál jelszó változtatásra is szükség lesz – Fotó: Instagram

„Az új eljárás leginkább az influencereket érintheti kényelmetlenül, akiknek el kell számolniuk követőik számával, ami ha drasztikusan lecsökken, problémát jelenthet azzal a márkával szemben, akivel együttműködnek. Ám azt is fontos lehet tudni a vásárolt követőtömeggel kapcsolatban, hogy jellemző, hogy az engagement, vagyis a reakciók száma sok esetben alacsony, hiszen a követők valójában nem érdekeltek adott fiók posztjaiban. Mindenesetre azok, akik bármikor követőket vásároltak vagy szereztek, különböző nem megengedett módszerekkel, nem számíthatnak sok jóra, és lehet, hogy kezdhetik újra a követők gyűjtését – ezúttal a nehezebb, lassabb és mindenképpen több türelmet igénylő módon.” – mondja Kanicsár Ádám András, a Be Social social media szakértője – „Ám a márkákat is kényelmetlenül érheti az új funkció, amennyiben ilyen módszerekkel szerezték meg követőtáboruk egy részét. A követők számának hirtelen csökkenése ugyanis mind pr, mind marketing, sőt, mind üzleti szempontból okozhat kényelmetlenségeket.”

Az Instagram bejelentése szerint a törlésekre mostantól lényegében bármikor sor kerülhet, és annak tudatában, hogy az Instagram és a Facebook lényegében egy céghez tartozik, az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben ez a megoldás megjelenik majd a legnagyobb közösségi oldalon is, ahol szintén probléma, hogy könnyedén vissza lehet élni a vásárolt lájkokkal és követőkkel.

Forrás: The Verge