Amerikában még az itthoninál is drágább pszichológus járni, illetve segítséget kérni szakértőtől mentális bajainkra – ezt a nehézséget kezdte el áthidalni számtalan terapeuta az utóbbi időben azzal, hogy Instagramon adnak tanácsokat követőiknek, teljesen ingyen. Számukra ez azért éri meg, mert így még jobban tudják népszerűsíteni magukat és praxisukat, a közösségi média felhasználói pedig valósággal zabálják posztjaikat.

Természetesen nem új az a jelenség, hogy a netezők különbőző közösségi felületekhez fordulnak lelki segítségért, de eddig nagyobb népszerűségnek örvendtek az önjelelölt holisztikus guruk, motivációs influenszerek, illetve az Insta-költők. Ez egy olyan országban, ahol minden öt felnőttből egy küszködik valamilyen mentális problémával, elég nagy előrelépésnek számít.

Az olyan Insta-terapeuták, mint @thefatsextherapist, @nedratawwab vagy @the.holistic.psychologist egyszerű, könnyen fogyasztható tanácsokat adnak követőiknek, amik ugyan nem helyettesítik a rendes terápiát, mégis képesek jobb irányba elmozdítani a követőik lelkiállapotát.

Ezek a terapeuták külön le is szögezik, hogy az efféle tanácsadás nem egyenlő az egészségügyi intézmények által kínált terápiákkal, de a felhasználók visszajelzései azt bizonyítják, hogy valóban képesek segítséget nyújtani – épp ezért is érthető, hogy a legtöbb Insta-terapeuta körülbelül mellékállásként kezeli a fiókját, gyakran heti 10-15 órát is beleölve a tartalomgyártásba.

Rajtuk kívül időközben már nővérek, optikusok, illetve fogászok is felfedezték maguknak az Instagram világát, és elkezdtek ezen a felületen tanácsokat adni, illetve követőket szerezni -az egyetlen kétely ezzel a módszerrel kapcsolatban az, hogy mennyire lehet hinni olyan szakértőknek, akik már egyre gyakrabban társulnak nagyobb cégekkel, hogy a platformon keresztül reklámozzák a termékeiket.

Forrás: The New York Times