Az Iszlám Államhoz kapcsolódó Facebook-oldalak és fiókok még mindig megtalálják a módját, hogyan cselezzék ki a közösségi oldal automatizmusait és moderátorait – állítja egy új jelentés. 

A hálózat egyik taktikája, hogy valós hírszolgáltatók tartalmaikat keverik a saját felvételeikkel. Például a BBC hiradói vagy zenéi alá keverik a mondanivalójukat, és erről oktatóvideókat is készít, hogy minél többen tudják alkalmazni a módszert. 

A Facebook szerint továbbra is zéró tolerancia van érvényben az ilyen tartalmakkal szemben, de a jelentést jegyző Stratégiai Párbeszéd Intézet azt mondja, hogy három hónap alatt 288 olyan fiókot talált, amit sikerült visszavezetni a terrorszervezethez, amik több tízezres nézettséget generáltak. Az eseteket jelezték a közösségi oldalnak is, akik mostanra eltávolították a kérdéses fiókokat és bejegyzéseket. 

A jelentés szerint amerikai politikusok és katonai vezetők oldalainak kommentszekcióját is elözönlötték a tagokat, akiket élőben irányítottak a szervezet vezetői. Például Donald Trump oldalán adták ki magukat afro-amerikainak, hogy ezzel is feszültséget szítsanak Trump szavazói és a fekete közösség között. 

A jelentés szerint a terroristák nem csak a Facebookon, de Twitterek is aktívak, kommunikációra pedig olyan alkalmazásokat használnak mint a WhatsApp, Telegram, sőt a SoundCloud, ami alapvetően egy zenemegosztó oldal. 

Hogy elkerüljék az algoritmusok figyelmét, elég olyan megoldásokat alkalmazniuk, mint hogy nem teszik ki a saját logójukat, sőt helyette valamilyen megbízható hírforrás logóját teszik a videókra, a szövegeket pedig úgy tagolják, hogy szövegfelismerő algoritmusok ne jelezzenek be a kulcsszavakra. Előfordul az is, hogy az első 30 másodpercet valamilyen megbízható hírforrástól veszik át, a maradék 49 perc pedig terrorista propaganda, de ez is elkerüli a moderátorok figyelmét, akiknek nagyon gyorsan kell dolgozni, ezért nincs idejük végignézni ilyen terjedelmű videókat. 

A közösségi oldalak a jelentés hatására megígérték, hogy jobban odafigyelnek a jövőben, hogy ilyen tartalmak ne kerülhessenek fel az oldalakra, és továbbra is hangoztatják, hogy a cél az, hogy semmilyen terrorista propaganda ne tudjon terjedni a segítségükkel. 

Forrás: BBC