Az Európai Unió kibővítette figyelmeztetését, miszerint a technológiai vállalatoknak el kell távolítaniuk a Hamasz-párti tartalmakat platformjaikról, különben jogi szankciókra számíthatnak.

A militáns iszlamista csoport Izrael elleni támadását követően a közösségi média cégeknél megszaporodtak a konfliktussal kapcsolatos félretájékoztatások, ideértve a megtévesztő képeket és a rosszul felcímkézett videókat, valamint az erőszakot ábrázoló fotókat.

Thierry Breton, az EU iparági vezetője kedden azt mondta Elon Musknak, hogy állítsa meg a félretájékoztatást az X üzenetküldő platformján, figyelmeztetve, hogy ezeket illegális tartalmak és hamis információk terjesztésére használják fel a közelmúltban a közel-keleti erőszak következtében.

Breton hasonló figyelmeztetést adott szerdán Mark Zuckerbergnek, a Meta vezérigazgatójának, és felszólította a céget, hogy biztosítsa az európai jogszabályok szigorú betartását.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó hatalma most arra törekedett, hogy emlékeztessen minden közösségimédia-céget, hogy jogilag kötelesek megakadályozni a Hamászhoz kapcsolódó káros tartalmak terjedését.

„Az interneten keringő, a Hamászhoz köthető tartalom terrorista tartalomnak minősül, illegális, és mind a DSA (digitális szolgáltatásokról szóló törvény), mind a TCO (online terrorista tartalom) rendelete értelmében el kell távolítani” – mondta a Bizottság szóvivője a Reutersnek.

Forrás: Reuters