Mi történik akkor, ha az oldal nem található? Az a bizonyos 404-es oldal sokunk számára ismerős – ide érkezünk, ha az URL egy már nem létező szerverre vezet, ami már rég eltávozott az internetről. Ezek az oldalak sosem voltak segítőkészek és a legtöbb esetben még csúnyák is. Mára azonban sokat fejlődött a webdizájn, a weboldalak dinamikusabbak, interaktívabbak és közösségibbek lettek, ezzel együtt pedig sokkal több kreativitás lehelhető a 404-es oldalakba is – írja a Social Fresh.

Ez az a típus, amely semmi mást, csak frusztrációt okoz:

old-school-404

Vagy ez is:

bad-404

Most azonban lássunk 7 példát azoktól a honlapoktól, amelyek megértették, milyen is a jó és találékony 404-es oldal!

1. Klapp

klapp-404-640x513

A Klapp egy norvég weboldal, amelyen például marketing kampányokban felhasználható képek és médiaformátumok elérhetőek.

A 404-es oldaluk briliáns, egy komplett videójáték. Méghozzá a klasszikus „Space Invaders” játékot idézi. Ezen kívül pedig arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a kezdőoldalra navigáljanak és folytassák a böngészést, amint végeztek a játékkal.

2. Good Dog Design

good-dog-404-640x446

Egy cégnek, amely más weboldalak dizájnjáért felel, kötelező mutatós 404-es oldalt felmutatni.

Egy hirdetést adnak a felhasználóknak egy elveszett kutyáról, és amelyen a telefonos elérhetőség címkéi eltávolíthatók. Ez az interaktív elem azt demonstrálja, hogy a dizájncég valóban szakértő a piacon. Ha a potenciális ügyfelek ezen az oldalon landolnak, megmarad bennük a folyamatosság érzete és az első benyomásaik sem lesznek negatívak. Okos.

Arra kérnek, kattintsunk a fejlécben lévő sárga körre, ez visszavisz a kezdőoldalra, de magát a kutyát is a körbe helyezi:

yellow-header

3. Empire CAT

CAT-404-640x317

A népszerű építőipari vállalat 404-es oldalán egy nagy felbontású kép látható egy munkatárssal, aki egy doboz belsejébe tekint, akár egy látogató, aki egy bizonyos oldalt keres. Hét fontos linket helyeztek el itt, amelyek a legnépszerűbb, leggyakrabban látogatott aloldalaikra vezetnek. Ezzel segítik a navigálást ahelyett, hogy csak arra figyelnének, miként mondják el viccesen a látogatóknak, hogy az oldal „elveszett”. Valahogy azt sugallják, „mi megtudjuk oldani”.

4. Focus Lab

focus-404-640x265

A Focus Lab 404-es oldala annyira abszurd és humoros, hogy tökéletes alapanyag Facebookon, Twitteren és mindenféle közösségi felületen, így a StumbleUpn, a Delicious, a Reddit vagy a Tumblr oldalain való megosztásra is.

A Good Dog Design példájához hasonlóan a Focus is egy brandinggel és webdizájnnal foglalkozó ügynökség. A 404-es oldalukon lófejű alkalmazottakat látunk egy irodában – ennyi már elég ahhoz, hogy tudjuk, rossz helyen járunk. Egy kapcsolatfelvételi űrlap is adott, valamint egy navigációs sáv, amelyben a linkek a releváns oldalakra mutatnak.

5. Full Pickle

full-pickle-404-640x398

Egy könnyed, szöveges játék tele humorral és kihívással. A parancsok egyszerűen kiadhatók, de az első lépés kitalálása nem olyan könnyű. Ez a bizonytalanság pedig arra ösztönöz, hogy a megoldás reményében megosszuk az oldalt másokkal is.

6. CJ Pony Parts

cj-404-640x330

Ez a 404-es oldal egyszerre releváns és felhasználóbarát. Mivel a weboldalon autóalkatrészeket lehet találni, a „dead end”, avagy zsákutca jelzés kellőképpen tematikus. A használhatóság szempontjából van egy nagy sárga CTA (call-to-action) felhívásunk, amely visszairányít minket a kezdőoldalra – egyértelmű, konkrét. A másik alternatíva ajánlata, hogy használjuk a feljebb elérhető keresősávot.

7. Nosh

nosh-404-640x552

A közösségi kajás alkalmazás, a Nosh egy fergeteges és profi videót állított össze a 404-es oldalára. Benne két katona a hiányzó oldalt deríti fel. A videó maga több, mint 140 ezer megtekintést ért már el és a 2011. júliusi indulását követően hamar virális lett, ezzel pedig az alkalmazás is kellő figyelmet kapott. Az oldalnak van egy oldalsávja is balra, ami a folytonosságot tartja fenn. Ha ez nem lenne, a videó miatt el is felejtenénk, milyen oldalon vagyunk és elnavigálnánk.