Még a nyáron futott nagyon a FaceApp nevű alkalmazás, amivel az emberek egy már meglévő képüket felhasználva öregedést imitálhattak magukon, majd közszemlére téve mindenkit megnevettethettek vele. Gyakorlatilag a teljes világ megőrült tőle, egészen addig, amíg kiderült, hogy a feltöltött képeket és adatokat az alkalmazást fejlesztő cég tárolhatja, illetve semmilyen garancia nincs arra, hogy nem így tesz. Persze ilyennel tele van az internet mostanában, csak itt egy orosz cégről van szó, így elég nagy lett a pánik.

Ezután már elég sokan leszoktak a FaceApp használatáról, most pedig azért merült fel a nevük, mert az FBI kijelentette, hogy ez, illetve a hasonló orosz appok simán használhatók kémkedésre, és titkosszolgálati fenyegetést jelentenek. Egyben azt is írták, hogy az FBI azonnal cselekedni is fog, amit kiderül, hogy egy alkalmazás kémkedik.

Magyarán még bizonyítékuk nincs rá, de lehetséges veszélyforrásnak tartják ezeket. Ráadásul nem is csak ezeket, hanem minden nem amerikai alkalmazást, lásd TikTok, ami kínai kézben van.

A FaceAppot fejlesztő cég természetesen tagadja azóta is, hogy visszaéltek volna a felhasználók adatival, ők csak az éppen feltöltött képet tárolták, ideiglenesen, hogy lehessen szerkeszteni.