Miután Oroszországban az Instagramot és a Facebookot is betiltották, a bíróság is “szélsőséges szervezetté” nyilvánította a Metát. A bírósági döntés azt jelenti, hogy a vállalat hasonló jogi elbírálás alá került, mint az Iszlám állam (ISIS), és a Meta lett az első olyan technológia vállalat, amelyre Oroszországban szélsőségesként tekintenek. 

Az orosz államügyészek bírálták  a céget, miután az megváltoztatta szabályzatát, és lehetővé téve az ukrajnai és más kelet-európai országok felhasználóinak, hogy erőszakos fenyegetéseket tegyenek közzé orosz csapatokkal és katonai tisztviselőkkel, köztük Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban. A cég később ettől kissé visszalépett, és a vezetők azt mondták, hogy a cég szabályzata valójában nem engedi meg az államfő meggyilkolására irányuló felhívásokat. 

Az nem világos, hogy milyen további következményekkel jár a szélsőséges besorolás a Metára nézve. Például elképzelhető, hogy azok az oroszok, akik hirdetést vesznek az oldalon, vagy részvényekkel kereskednek. ugyanolyan elbírálás alá eshetnek, mint akik terrorista szervezeteket támogatnak. A bíróság azt mondta, hogy egyelőre az ítélet nem jelenti azt, hogy büntetőeljárás alá kerülnek azok, akik a Facebookot használják. 

A döntés valamiért nem vonatkozik a szintén a Meta tulajdonában álló WhatsApp-ra. A bíróság döntésében az is szerepet játszhatott, hogy a WhatsAppnak állítólag mintegy 67 millió orosz felhasználója van, míg a Facebookot sokkal kevesebben, csak körülbelül 7,5 millióan használják. 

A bíróság döntése tovább növeli az Oroszországban működő külföldi technológiai cégek körüli bizonytalanságokat. Minden szem most az Alphabet tulajdonában lévő Youtube felé fordul, amely a hétvégén figyelmeztetést kapott az ország internetes cenzorától, mert állítólag „fenyegetést terjesztett az Oroszország polgárai ellen”. A cenzorok nem finomkodva „terrorista jellegűnek” minősítették a Youtube tevékenységét.

Forrás: Gizmodo