Nagy-Britanniában akár két évre is lecsukhatják a trollokat. A kormány javaslata azután került terítékre, hogy rengeteg indulat elszabadult az utóbbi időben, például a Twitteren rendszeresen életveszélyes fenyegetőzések is elhangzanak.

A kegyetlenség ellen küzdenek ezzel a törvényjavaslattal – fogalmazott Chris Grayling, brit igazságügyi miniszter a napokban a sajtónak. Szerintük ez a beadvány is jelzi a kormány elkötelezettségét, hogy gátat szabjanak az elburjánzott netes zaklatásoknak.

Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot és aggodalmat okoz az, hogy rengeteg agresszív troll lepte el a közösségi médiát, akik gyűlölködnek, és fenyegetőznek.

Grayling úgy nyilatkozott, hogy “ezek az internetes trollok gyávák, akik megmérgezik a nemzet életét”. Hozzátette, hogy ilyen szintű gyűlölködést a való életben nem tapasztalni, és nem szabad hagyni, hogy a közösségi média az a hely legyen, ahol ennek teret engednek.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-troll-alert-colorful-illustration-sign-computer-screen-internet-trolling-concept-image35925888

Az áldozatok már régóta a rendőrség vagy az ügyészség segítségét kérik, ha a neten zaklatják őket. A túl gyakori online visszaélések miatt egy londoni ügyvéd szerint a köz érdeke, hogy ezeket a zaklatókat “kivonják a forgalomból” – legalább egy rövid időre.

Ugyanakkor egyes jogászok és a szólásszabadság elkötelezett támogatói arra figyelmeztetnek, hogy a büntetőjogi szankcióknak az utolsó lehetőségnek kellene lenniük. “Tényleg azt akarjuk, hogy minden olyan társadalmi magatartást büntethetővé tegyünk, amit problémásnak ítélünk meg?” – teszik fel a kérdést.

A brit kormány mostani javaslata szerint a netes zaklatókat, fenyegetőket, trollokat letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetnék – írja a Yahoo. Két hatályos törvény módosítását kezdeményezték, az egyik a maximálisan kiszabható börtön hossza, a másik pedig, hogy három évre szeretnék hat hónap helyett kiterjeszteni a büntetőeljárások idejét.