Vasárnap éjjel lezajlott a 85. Oscar Gála is, a filmrajongók pedig ennek kapcsán nem kevesebb, mint 66 és fél millió interakciót követtek el a Facebook-on, ezen belül is csaknem háromszor annyi alkalommal említették az „Oscar” kifejezést, mint tavaly, a legjobb film kategória jelöltjei pedig 20-szor több említést produkáltak, mint a 2012-es díjátadó kapcsán.

Az Allfacebook.com egy remek kis infografikát is összeállított ezzel kapcsolatban, melynek néhány érdekes elemét gyorsan összefoglaljuk magyarul!

  • A „Nyomorultak” című mozi rendelkezik a legnagyobb rajongótáborral, melynek nagy hányadát Londonban élő rajongók adják, közülük is a legtöbben 13 és 17 közötti nők.
  • A „Django elszabadul” szerezte be a legtöbb említést, lekörözve ezzel a többi jelöltet. Ezen kívül még a Facebookon is látható, hogy miért érdemelhette ki a Django a legjobb rendezés díját: a film oldalának rajongói ugyanis nagy valószínűséggel kedveltek más, a győztes rendező keze alól kikerült munkák rajongói oldalait is, élükön a szintén Oscart nyert Ponyvaregénnyel.
  • A „Lincoln” című film rajongói legnagyobb számban 45 év fölöttiek, valamint nagy számban kedvelik a történelmi témájú műsorokat sugárzó The History Channelt is.
  • A Gála ideje alatt a legtöbb interakció a Lincoln című film főszereplőjével (és egyben a legjobb színész díját elnyerő) Daniel Day-Lewis-szal volt kapcsolatos.
  • A legtöbbet a „Napos Oldal” című filmért Oscart nyert Jennifer Lawrence-ről beszéltek a jelöltek névsorának nyilvánosságra hozása és a díjátadó est között.
  • Az este alatt a legtöbbet emlegetett győztes az Argo-akció volt, ahol maga a film 2,46 %-os említéssel, míg a rendező, producer és egyben főszereplő Ben Affleck egekbe szökő 23,5 %-os említéssel lett a legjobb (utóbbi számadat a színész beszéde alatt generálódott).

 

Alább megtekinthetitek a teljes infografikát!

OscarsInfographic

Néztétek az Oscar Gálát? 🙂