Az Egyesült Államok volt elnöke már nem annyira lelkesedik az internetért, mint 2008-ban, amikor még azt mondta, hogy a közösségi oldalnak köszönhető az útja a Fehér Házba. Most azonban arról beszélt, hogy pont a közösségi oldalak jelentik a legnagyobb veszélyt a demokráciára nézve. 

Nem teljesen új ez a gondolatmenet tőle, már a leköszönése idején is figyelmeztetett a veszélyekre, és arról sem beszélt, hogy szerinte mit kellene tenni, hogy változzon a helyzet. 

Szerinte a probléma onnan indul, és erről nem csak a közösségi oldalak tehetnek, hogy egészen egyszerűen nincs már olyan, hogy közös tények. Az Atlanticnak adott interjúban arról beszél, hogy beszélt olyan önkéntessel, aki arról számolt be, hogy Philadelphia egyes körzeteiben teljesen komoly kérdéseket kapott a QAnon elméletekről, például, hogy igaz-e, hogy valójában egy pedofilhálózatot irányít a demokrata párt. 

Később egyértelművé válik, hogy Obama aggodalma az internet, és az internetre és a tartalmak között válogató platformokra irányul. A probléma már korábban indult, de a közösségi oldalak felerősítették. Szerinte ezek a platformok szeretnek úgy gondolni magukra, mintha ők olyan szolgáltatók lennének, akár egy telefontársaság, de a valóság ezzel szemben az, hogy szerkesztői munkát végeznek, algoritmusok mögé bújva. 

Ha nem vagyunk képesek megkülönböztetni az igazat és a hamisat, akkor a volt elnök szerint tulajdonképpen a demokráciánk nem működik, és válságba keveredünk. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Obama elnöksége alatt több munkatársa is a Szilícium-völgyből érkezett, és sokan ott kaptak fontos állást, miután lejárt a mandátuma, ennek ellenére a volt elnök már akkor sokat beszélt arról, hogy a deepfake és a manipulatív álhírek mennyire veszélyesek. 

Forrás: The Atlantic