A kék óriás majdnem 300 oldalt és fiókot szüntet meg, hogy így védje az európai, amerikai és orosz választásokat az orosz befolyástól.

Mark Zuckerberg bejelentése szerint a Facebook 270 oldalt és profilt szüntet meg, melyeket az orosz IRA (Internet Research Agency) üzemeltet. Információk szerint az IRA ezen oldalak segítségével próbálja manipulálni a választásokat és a lakosságot az USA-ban, Európában és Oroszországban. Zuckerberg álláspontja szerint nem csak a Facebookon de a világon sem szeretnék látni az ilyen szervezetek nyomait.

A Facebook már 2016 óta tud a szervezet működéséről, akkor több száz olyan hamis fiókot fedeztek fel, akik téves, félrevezető információk megosztásával és terjesztésével befolyásolták a lakosságot az amerikai választások során. Az eltelt időszakban a Facebook azon dolgozott, hogy egy tökéletesített mesterséges intelligencia segítségével ki tudja szűrni a hasonló szereplőket.

Eredményen. Franciaországban a 2017-es választások során 30.000 hamis fiókot lepleztek le. Németországban már a kormánnyal dolgoztak együtt, az alabamai szenátori választásokon pedig már az új mesterséges intelligencia segítségével fedeztek fel Macedóniából működtetett oldalakat. Az utóbbi időszakban pedig a Facebook fényt derített arra is, hogy az orosz IRA hogyan befolyásolja magukat az oroszokat is, illetve a környékbeli országok lakosait, mint Azerbajdzsán, Üzbegisztán vagy Ukrajna – a mai nappal ezeket az oldalakat és profilokat törölték.

Nem kis oldalakról van szó: az egyik oldalt egymillióan követték, az egyik Instagram-fiókot pedig félmillióan.

Zuckerberg elmondta, hogy ezzel nincs befejezve a harc és tovább tökéletesítik a technikát, mely kiszűri a hasonló szervezetek profiljait.

Forrás: Facebook