A népszerű üzenetküldő a napokban bemutatta a Csatornákat, amelyekkel egyszerű, megbízható és privát módon, közvetlenül a WhatsAppban fogadhatjuk az emberek és a szervezetek fontos híreit. A Csatornákat az új, „Frissítések” lapon hoztákk létre, ahol az „Állapot” mellett megtaláljuk az általunk követni kívánt csatornákat – elkülönítve a családunkkal, ismerőseinkkel és közösségeinkkel folytatott csevegésektől.

A csatorna olyan egyirányú kommunikációs útvonal, ahol az adminisztrátorok szöveget, fényképeket, videókat, matricákat és szavazásokat tehetnek közzé. Hogy könnyebben kiválasszuk, milyen csatornákat kívánunk követni, létrehoznak egy kereshető könyvtárat, ahol egyebek mellett megtalálhatjuk a hobbijainkat, a sportcsapatainkat és a helyi önkormányzat híreit. Csevegésben vagy e-mailen küldött, illetve online közzétett meghívólinken keresztül is eljuthatunk egy csatornába.

A lehető legprivátabb közzétételi szolgáltatást szeretné létrehozni ezzel a Meta. Ennek első lépése az adminisztrátorok és a követők személyes adatainak védelme. Csatornaadminisztrátorként nem lesz látható a telefonszám és a profilkép a követőknek. Hasonlóképpen, a csatorna követésével nem jelenik meg a telefonszám az adminisztrátor vagy más követők számára. Mi döntjük el, hogy kit követünk, és ez az információ nem nyilvános.

Az üzenetküldéshez hasonlóan a csatornák híreiről sem gondolja a cég, hogy örökre elérhetőnek kell maradniuk. Ezért a csatornák előzményeit 30 napig őrzik meg a szervereiken, és további lehetőségeket biztosítanak majd arra, hogy a hírek még hamarabb eltűnjenek a követők eszközeiről. Az adminisztrátorok letilthatják a képernyőképeket és a továbbításokat a csatornájukban.

Ezen kívül lehetővé teszik az adminisztrátorok számára, hogy eldöntsék, ki követheti a csatornájukat, és szeretnék-e, hogy a csatornájuk kereshető legyen a könyvtárban vagy sem. Mivel a Csatornákkal széles közönséget szeretnének elérni, a csatornák nincsenek alapértelmezés szerint végpontok között titkosítva. Úgy gondolják azonban, hogy vannak olyan esetek, amikor érdemes lehet szűkebb közönségnek szóló, végpontok között titkosított csatornákat létrehozni (pl. nonprofit vagy egészségügyi szervezetek számára), és a Meta vizsgálja ennek jövőbeni lehetőségét.

„A Csatornák bevezetése során világszerte ismert hangokkal és kiválasztott szervezetekkel működünk együtt Kolumbiában és Szingapúrban, ahol a Csatornák először lesznek elérhetők, hogy felépítsük, megismerjük és adaptáljuk az élményt. A következő hónapokban további országokban is bevezetjük majd a Csatornákat, és mindenki számára biztosítjuk a csatorna létrehozásának lehetőségét.”

Azt írják, abban is támogatni tudják az adminisztrátorokat, hogy bővülő fizetési szolgáltatásaik segítségével üzletet építsenek a csatornájuk köré, és bizonyos csatornákat népszerűsítsenek a könyvtárban az ismertségük növelésére.

A csatornák kiépítése szerintük olyan nagy lépés, amelynek megtételére évek óta kérik őket a felhasználók.

„Úgy érezzük, végre elérkezett az ideje annak, hogy bevezessük ezt az egyszerű, megbízható és privát közzétételi eszközt, és reméljük, örömmel fogjátok használni az előttünk álló hónapokban és években.”