Az Apple szeretett volna megfelelni az elvárásoknak, de úgy tűnik, nem jött össze nekik.

Még csak alig egy napja írtunk arról, hogy az Apple az etnikai sokszínűség jegyében már nem csak kaukázusi típusú emotikonokat tesz elérhetővé, meg is érkeztek az első felháborodott reakciók.

Eddig, ha emotikonról volt szó, akkor egy bőrszín jöhetett szóba, a fehér. Emiatt már régóta kapott kritikákat az Apple, mondván, erősíti az etnikai sztereotípiákat. Hosszú idő után a cég bemutatta a változatos, sokszínű hangulatjeleket, amelyeknél már hat különböző bőrszín közül lehet válogatni.

Az Apple valószínűleg arra számított, hogy a változás pozitív érzéseket kelt majd a felhasználókban, és legalább ezen a téren nem kapnak támadást. Nos, úgy tűnik, tévedtek…

A cég egyik legfontosabb piaca Kína, ezért különösen kellemetlen, hogy az országból rengeteg negatív, felháborodott vélemény érkezett az új emotikonokra. De nem csak onnan, hanem Ázsia más területeiről többen is kifejezték a nemtetszésüket – írja a Quartz.

Sőt, kifejezetten sértőnek találják, hogy az ázsiaiak a sárga színt kapták, és úgy fogalmaztak, sárgának ábrázolni őket rasszista hagyomány. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy “ezek úgy néznek ki, mintha sárgaságban szenvednének”, volt, aki szerint az Apple emotikonjai “sokkal inkább rasszisták, mint etnikailag változatosak”, de akadt, aki csak ennyit kérdezett: “mi értelme van ezeknek?”.

És hogy erre mit lépett az Apple? A cég elemzője, Rene Ritchie elég gyenge magyarázattal állt elő. Szerinte a sárga emberkék egyáltalán nem az ázsiaiakra utalnak, a sárga “nem is emberi szín”. A Twitteren azt írta, hogy ezek alapértelmezett “emotisárgák”, és egyébként pedig még öt különböző árnyalat közül lehet választani.