A Google októberben jelentette be, hogy bezárja a Google+ közösségi oldalt. Közleményükből kiderült, hogy a Facebook konkurenciájának szánt platform egyáltalán nem teljesít jól: kevesen használják és ennél is alacsonyabb az elköteleződés – a felhasználók 90%-a kevesebb, mint 5 másodpercet tölt az oldalon. A bejelentéskor ugyanakkor az is napvilágot látott, hogy idén márciusában közel félmillió felhasználó adatai kerülhettek rossz kezekbe.

Valójában szinte senki nem használta rendszeresen a Google Plust

Ez magában is elég kellemetlen fejlemény volt a Google számára, ennél viszont jóval fajsúlyosabb hibára derült fény a közelmúltban: a Google + API egy olyan biztonsági rést tartalmazott, amit kihasználva a felhasználók olyan adataihoz lehetett hozzáférni, mint a név, e-mail cím, foglalkozás, életkor és más nem publikus adatok, méghozzá attól függetlenül, hogy privátra volt-e állítva a fiók láthatósága, avagy sem – a biztonsági hiba 52,5 millió regisztrációhoz biztosított ilyen jellegű hozzáférést.

A Google időközben befoltozta a biztonsági rést, és állításuk szerint nincsenek arra utaló nyomok, hogy bárki visszaélt volna a hiányosság nyújtotta lehetőséggel, de ennek eredményeképp a 2019. augusztusára tervezett bezárást előrehozták áprilisra, az API-hoz történő hozzáférést pedig még gyorsabban, 90 napon belül megszüntetik.

Forrás: PC World