Gépeljétek be a Google keresőbe, hogy [Google in 1998] és látni fogtok egy keresési találati listát 1998-ból, abból az évből, amikor a Google elindult mint magántulajdonban lévő vállalat. Ez egy „húsvéti tojás”, amely megmutatja, mennyit fejlődött a Google, miközben megőrzött egy egyszerű felhasználói felületet – írja a Googlesystem.blogspot.hu.

A régi találati oldal tartalmazza az eredeti Google logót, amely felkiáltójellel zárult, akár csak a Yahoo!, de látható a Google Scout is, amelynek az volt a funkciója, hogy a hasonló oldalakat megmutassa, egy legördülő menü, amelyben kiválaszthattad, egy oldalon hány találat jelenjen meg; keresésen belüli találatok, a gyorsítótárban tárolt oldalak mérete és egy lista a más keresőmotorokhoz vezető linkekkel. A legtöbbjük ma már nem is létezik.

google-1998-easter-egg

google-homepage-1998

google-1998-why-use

A Google születésnapja szeptemberben van, de a dátum változott az évek során. „A Google 1998 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A pontos dátum, amikor a születésnapját ünnepeljük, többször változott az évek alatt attól függően, az emberek mikor vágytak egy kis tortára” – olvasható egy Google oldalon. A cég általában szeptember 27-én ünnepelt egyébként és ez az év most különleges, hiszen a Google 15 éves lett.

google-birthday-doodles

Mr. Jingles, a Google+ értesítési kabalája is animált formába öltözött az alkalomból – számolt be róla a Googlesystem.blogspot.hu. Csak kattints a harang ikonra, olvasd el az összes értesítésedet vagy kattints a „összes megjelölése olvasottként” opcióra, hogy láthasd!

google-plus-15th-birthday

mrJangles_1998_post

„A barátaim találták az irodában rólam ezt a régi fotót még 1998-ból, ugyanabból az évből, amikor a Google elindult. Igen, tudom,hogy egy kicsit kínos voltam anno – de a Google is (nézd meg ezt a linket a bizonyítékért). Akárhogy is, élvezd a retró verziómat az értesítéseidben a következő nagyjából egy napban. Ó, és boldog születésnapot, Google!”

Mr. Jingles a profilképét is megváltoztatta: „Egy kis változatosság a profilfotómban #throwbackthursday alkalmából.” A fájl neve is magától értetődő: „1998-jangles-avatar.png”.

jingles-1998