Volt már sok kísérlet ebben az ügyben, most jött egy újabb. Azt nézték meg közgazdászok, hogy boldogabbak leszünk-e a Facebook nélkül. Na mi lett az eredmény? Igen, azok!

A tanulmány készítői Facebook-hirdetésekben kerestek olyan embereket, akik hajlandóak voltak otthagyni a közösségi oldalt egy hónapra, majd aztán válaszoltak néhány kérdésre. Mivel pénzt is ajánlottak, ezért rendkívül magas, 2743 fő bevonásával tudták elvégezni a kísérletet.

A jelentkezőket két csapatba tették. Az egyik csapat továbbra is használhatta az oldalt, ők voltak a kontrollcsoport, a másik csapat viszont felfüggesztette a facebookozást.

És mi lett az eredmény?

  • Átlagosan egy órájuk szabadult fel naponta Facebook nélkül maradtak, és szerintük az emberek ekkor az offline, azaz a családi és baráti kapcsolataikat ápolták. 
  • Azt mondták kicsit jobb lett az életük, kevesebbet szorongtak, boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbak érezték magukat. 
  • A kísérlet után visszatértek az oldalra, de kevesebb időt töltöttek ott, öt százalékuk pedig nem is aktiválta újra a fiókját. 
  • Viszont lemaradtak a hírekről, és nem is tudtak hibátlanul válaszolni aktuálpolitikai kérdésekre. Átlagosan 15 százalékkal kevesebb hírt olvastak a kutatás ideje alatt. 
  • Ráadásul csökkent a politikai nézetekkel kapcsolatos kérdések megosztottsága, és csökkent a nem szimpatikus politikai párt iránti ellenséges érzés. 

Szóval boldogabbak lettek az emberek, viszont tudatlanabbak is. Ez a nagy felfedezés.