Egyre több elítélt lesz híres a TikTokon. Először tavaly jelentek meg olyan videók, amelyeken a cellatársaikkal táncolnak, megmutatják, miket tudnak vásárolni, vagy hogy hogyan melegítenek ételt, esetleg milyen megoldásokkal tudják tölteni a telefonjaikat. Igazából ha felületesen nézzük ezeket a videókat, nincs bennük semmi különös, emberek, akik unatkoznak, videókat töltenek fel, hátha híresek lesznek. Erről szól a TikTok. De itt mégiscsak arról van szó, hogy törvényesen elítélt emberek egy teljesen zárt világba engedik be a nézőket, és sokak szerint pont emiatt izgalmas, és fontos, ugyanis éppen az ilyen videók segíthetnek a raboknak újra integrálódni a társadalomba. 

Nyilvánvalóan tilos az elítélteknek a mobilhasználat, és nem is lehetne készülékük. Ugyanakkor sokan a szabadulásuk előtti 1-2 hétben kezdenek posztolni, mert mire kiderülne, addigra már szabadok. Több elítélt szerint nem csak azért tiltják a mobilokat, hogy ne tudjanak kapcsolatba lépni a külvilággal, és esetleg újabb bűntényeket elkövetni a börtön falai mögül, hanem azért is, hogy ne derüljön ki a nyilvánosság számára milyen embertelen körülmények uralkodnak egy ilyen helyen.  Ha lebuknak a telefonnal, akkor a büntetés a látogatási jog megtagadásától a magánzárkán át egészen a büntetés idejének meghosszabbításáig terjedhet. 

Ugyanakkor a jogvédők szerint nincs ennél jobb módja, hogy legalább a fiatalabb generációnak megmutassák, hogy a börtön embertelen ugyan, de ugyanolyan emberek vannak ott, mint bárhol. Az viszont valóban egy jogos kérdés, hogy ennek van-e elrettentő ereje, és hogy milyen hatással van a fiatalokra, ha egy elítélt bűnöző lesz a kedvencük, talán a példaképük is, főleg ha az illető tisztában van azzal, milyen hatással van a fiatalokra, és ezt később ki is használja. 

Forrás: Vice