Aki azt hinné, hogy a legnépszerűbb influenszerek semmi mást nem csinálnak, mint bugyuta videókban próbálnak ki sminkcuccokat, annak érdemes megismerkedni például Christina Randall történetével, aki a börtönbüntetése letöltése után indított egy Youtube-csatornát, mára pedig több mint 400 ezer feliratkozója van. 

Randall 2008 májusában szabadult a börtönből, ahol három évet ült többek között rablás miatt. A zsebében mindössze 30 dollárral és néhány ruhadarabbal a hátizsákjában jelentkezett be egy dél-floridai nőotthonba. Minden munkát elvállalt, dolgozott gyorsétteremben és gondnokként is, miközben szociológiát tanult. Miután elvégezte az iskoláját, sehol sem tudott elhelyezkedni a múltja miatt. Volt, amikor már a konkrét munkaajánlatig is eljutott, örömmel alkalmazták volna egy gyerekeket segítő szervezetnél, de miután ellenőrizték a hátterét, visszavonták az ajánlatot. 

A most 35 éves Randall három évvel ezelőtt indított egy Youtube-csatornát, egyrészt hátha keres valamennyit, másrészt hogy valahol elmondhassa a történetét. A csatorna sokban hasonlít egy átlagos életmód tippekkel teli csatorna tartalmára, csak Randall két sminktipp között mesél arról is, hogyan csináltak a börtönben kávézaccból és vízből arcpakolást és szempillaspirált. Mesél a börtön íratlan szabályairól, interjúra hív korábbi fegyőröket, hogy a börtönökben tapasztalható korrupcióról beszélgessenek, és teljesen őszintén mesél arról, milyen nehézségekbe ütközik az, aki szeretne visszaintegrálódni a társadalomba. 

A statisztikák szerint 18-34 közötti nők nézik a videóit, elmondása szerint sok az olyan követője, akinek a családtagja börtönben van, és szeretnék megérteni, min is mehet bent keresztül a szerettük, vagy hogyan tudnak majd segíteni neki a szabadulás után, sőt olyan levelet is kapott már, amiben egy fiatal lány arról vallott, hogy a videói miatt megszakította a kapcsolatot azzal a rossz társasággal, amibe keveredett, mert rájött, hogy milyen könnyű bajba kerülni, és mennyire nehéz kimászni belőle. 

Dr. Aaron Balick a közösségi oldalak pszichodinamikájával foglalkozik, szerinte a Randallhoz hasonló sztoriknak megvan az előnye és a hátránya is. Segíthet olyan történeteket és élethelyzeteket megismerni, ami miatt a hasonló tapasztalatokat átélő emberek kevésbé elszigeteltnek érzik a saját esetüket, másrészt nem lehetünk benne biztosak, hogy valóban egy ember megélt tapasztalatait halljuk, vagy csak valaki népszerűséget, hírnevet és figyelmet keres ilyen módszerekkel. 

Randall azt mondja, hogy a videója körül megjelenő reklámokból él, és abból, hogy legalább 250 követője küld neki havonta minimum 5 dollárt. A Patreonon támogatók közül, aki havonta 50 dollárt küld, lehetőséget kap, hogy egy órát beszélgessen vele Skype-on, aki pedig legalább 10 dollárt küld, annak hamarabb válaszolja meg az üzeneteit. 

A börtönből szabadult emberek társadalomba való visszailleszkedésével foglalkozó szakemberek szerint az ilyen csatornák tényleg hasznosabbak lehetnek sokszor mint a kormányzat által fizetett programok. Nem Randall az egyetlen olyan volt börtönviselt, aki Youtube-csatornát indított, és ugyancsak a szakemberek mondják, hogy szükség is van rájuk, mert az elmúlt 40 évben többszöröse lett például a nők száma a börtönökben, akik a szabadulásuk után valószínűleg hasonló problémákkal küzdenek mint Randall, aki egyébként aktívan részt vesz abban is, hogy megreformálják a börtönöket és az utógondozással foglalkozó programokat.

Forrás: NY Times