Nagyjából egy éve, hogy az Európai Unió jelentős büntetéssel (2,42 milliárd euró) sújtotta a Google-t, amiért a cég a piaci előnyével visszaélve az internetes kereséseknél a saját ajánlatait helyezte előtérbe. Most pedig nagyon úgy néz ki, hogy érkezik a következő hatalmas bírság, a versenyügyi hatóságok ugyanis az Android operációs rendszert is górcső alá vették, és Margrethe Vestager versenyjogi biztos szerint a következő hetekben bejelentik vizsgálatuk hivatalos eredményét, ami a szakértők szerint aligha lesz pozitív a Google-re nézve.

Az Európai Bizottság szerint a Google ismét megsértette az uniós versenyszabályokat, méghozzá azzal. hogy megszabta a telefongyártóknak: csak akkor kerülhet az Android operációs rendszert használó készülékeikre a Google Play alkalmazásbolt, ha a Google keresője lesz alapértelmezett a telefonon, illetve azt is kikötötték, hogy csak a keresőóriás alkalmazásait telepíthetik előre.

A probléma tehát nem az, hogy az Androidnak milyen jelentős piaci fölénye van, hanem az, hogy a Google ezt az előnyt a saját keresőszolgáltatásának megerősítésére használja – ahogy azt tette a Microsoft bő egy évtizeddel ezelőtt a Windows és az Internet Explorer esetében, így betonozva be a saját böngészőjének pozícióját. Azt az előnyszerzést végül szintén jogi úton akadályozták meg, és ma már alapból adott a böngészőválasztás lehetősége a Windows operációs rendszereken.

Az Európai Bizottság az Alphabet anyavállalat bevételeinek akár 10%-át is kiszabhatja büntetésként, ami ebben az esetben akár 11 milliárd dollár is lehet, nagyobb minden korábban kiszabott bírságnál.

Forrás: Business Insider