A legnagyobb közösségi oldal üzenetben kezdte értesíteni a felhasználókat, hogy augusztus 9-ével kezdődően folyamatosan kivezetésre kerül a Facebook rendszeréből a barát- és ismerőslistákhoz kapcsolódó hírfolyam – az indoklás szerint a cég a jövőben a fő hírfolyam fejlesztésére összpontosítaná az erőforrásait.

A Facebook üzenetben értesíti a felhasználókat

A felhasználók által létrehozott listák egyedi hírfolyamainak akkor volt értelme, ha egy adott csoport (családtagok, munkatársak, közeli barátok) tartalmait szerettük volna böngészni, hirdetések, szponzorált posztok vagy a korábban bekövetett oldalak és csoportok tartalmai nélkül. Ehhez persze szükség volt arra, hogy létrehozzuk ezeket a listákat, saját magunk jelölgetve be, hogy az ismerőseink melyik „kategóriába” tartoznak.

Ennek viszont most vége, ami annak fényében nem is meglepő, hogy a Facebook nemrég elhatározta, hogy a jövőben egy olyan hírfolyamot szeretnének kialakítani az algoritmusok segítségével, amiben sokkal több a családoktól és barátoktól származó tartalom – természetesen a különböző oldalak rovására. Ennek a folyamatnak lehet a része a barátlistákhoz tartozó hírfolyamok megszüntetése, ugyanakkor maguk a listák nem tűnnek el, így ezek segítségével a jövőben is el tudjuk dönteni, hogy az általunk megosztott tartalmak melyik – előzetesen leszűrt – ismerőseink hírfolyamában jelenjenek meg.

Hogy mennyire a személyes ismerősök által posztolt tartalmak vonzzák a felhasználókat a Facebookra, arról mi is tettünk fel kérdéseket még jelenleg is futó felmérésünkben. A Be Social és a szeretlekmagyarorszag.hu  által közösen indított Nagy Facebook Körkép arról számol majd be  többek között, hogy a Facebook milyen alkalmazásait és funkcióit használjuk ki, milyen tartalmakat látunk szívesen és mik azok, amiket inkább kikerülnénk, vagy hogy mit gondolunk a Facebook jövőéjről. A beérkezett válaszok összesítéséből részletes elemzést készítünk, az eredményekkel itt is jelentkezünk majd.

Forrás: Mybroadband