Egy program segítségével ki lehet deríteni, hogy a facebookos ismerőseink szerepelnek-e a bűnügyi nyilvántartásban.

Van egy egyszerű módja annak, hogy ellenőrizhessük facebookos ismerőseink bűnügyi előéletét, sőt, azokét is, akik ismerősnek jelöltek minket. Ez utóbbi főleg a fiatalabb korosztálynál lehet kérdéses, nem ritkán hallani olyan eseteket, amikor pedofilok, magukat teljesen más személynek kiadva a Facebookon keresztül próbálnak kamaszokhoz bizalmába férkőzni.

A Friend Verifier segítségével – átalánydíj ellenében – átvilágíthatjuk az ismerősöket, barátokat, ki és milyen bűnügyi nyilvántartásban szerepel – írja az AdWeek. Az alkalmazás oldaláról kiderül, hogy észak-amerikai, európai, brazil, ausztrál és közel-keleti adatbázisokból dolgoznak.

Az ingyenes verzióban a szexuális bűncselekmények elkövetőit lehet kilistázni. Amerikában ennek egyébként is más hagyományai vannak, mint itthon, az ilyen jellegű bűnözőket teljesen máshogy tartják nyilván, nem védi a jog az anonimitásukat.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-iris-eye-scan-image1022779

A Friend Verifier már három éve sikeresen működik, az oldalon lévő számláló szerint már több mint 12 millió felhasználót világítottak át ennyi idő alatt.

A cég most indította el a #StaySafe2015 névre hallgató kampányát (vagyis legyél biztonságban 2015-ben), ezzel kapcsolatban a vezérigazgató, Joe Penora nyilatkozatában elmondta, hogy a Facebook sok szép pillanatot okoz az embereknek, ugyanakkor vigyázni kell vele, hiszen a közösségi oldalon is áldozatok lehetünk, hiszen könnyen „találkozhatunk” bűnözőkkel rajta. Penora elmondta, hogy nagyon fontos az átvilágítás – nála például egy konkrét esetben kiderült, hogy az egyik középiskolai tanárát már elítélték gyermekpornográfiával kapcsolatban. „Arra kérem az embereket, ne vegyenek semmit biztosra” – mondta el, és arra figyelmeztetett, hogy legyünk óvatosak, kit engedünk be az online életünkbe.

A kampány ideje alatt (március 30-április 30) egységesen 15 dollárért vizsgálják meg ismerőseinket, függőben lévő kapcsolatainkat.