Éppen ebben a hónapban volt négy éve, hogy a Twitter megvásárolta a Vine közösségi alkalmazást 30 millió dollárért, hogy 2013-ban be is törjön a piacra az alkalmazás. Ám az évfordulók ezzel ki is merültek – a Twitter bejelentette, hogy megszünteti a nagy bummal induló, majd szép lassan kihunyó appot.

vine-shut-down

Az alkalmazás néhány hétig még üzemel, majd idővel elérhetetlenné válik. A Twitter bejelentése szerint ez alatt az idő alatt a felhasználók letölthetik feltöltött videóikat és az is fontos a cég számára, hogy a remek kontentek a nagyközönség számára is megtekinthetők maradjanak – bár kérdés, hogy akkor miért zárják le teljesen az oldalt a közeljövőben. A sajtóközlemény szerint a végső lezárásról időben értesítik a felhasználókat, ettől függetlenül a beszámolók szerint a 6 másodperces videókat már most eltüntették a profilokból.

De miért? – Vol.1

A lépés nem meglepő. Egyrészt a Vine-ról már rég kiderült, hogy a hirdetők számára nem vonzó platform: sem az Y-, sem a Z-generációt nem sikerül igazán megfognia, az elmúlt években a Snapchat és az Instagram pedig totálisan felemésztették a piacot, ahol egyszerűen elfogyott a Vine számára a levegő. Mikor 2013-ban az Instagram bevezette a videós tartalmakat, már sejteni lehetett, hogy ez alapos pofon lesz az app számára, a Snapchat megjelenése pedig abszolút nem könnyített a helyzeten.

Mindenesetre az alkalmazás sikertelenségét nem igazán ismeri el alapítója, Ruy Yusupov, aki csak annyit üzent – abszurd módon a Twitteren – hogy “Soha ne adjátok el a cégeteket.” A 30 millió dollár azért biztos vigaszdíj.

De miért? – Vol.2

Mindez valami sokkal nagyobb végét is előrevetítheti. A felvásárló nélkül maradt, tőzsdén a közelmúltban óriásit bukó Twitter a pletykák szerint hamarosan 300 dolgozóját fogja elbocsátani anyagi okok miatt. Bár a Vine valóban nem volt a legsikeresebb alkalmazás, mégis a történelem legmeghatározóbb appjai között volt – napjainkban is 200 millió felhasználóval. A Twitternek minden bizonnyal volt oka arra, hogy egyszerűen megszüntessen egy ilyen fontos appot – ez pedig ismét csak a pénz lehet, ami már valóban komoly gondokat jelezhet a mikroblog háza táján.

A felhők egyre sötétebbek – vajon hamarosan a Twitterről is ilyen cikk születik?

Forrás: AdWeek