Gazdag teheráni gyerekek – ilyen néven fut egy felhasználói fiók az Instagramon. A csatornát Iránon belül blokkolták.

A „Rich Kids of Tehran„, vagyis a Gazdag teheráni gyerekek nevű Instagram-fiókon a helyi, vezető beosztásúak gyerekeit láthatjuk, amint éppen méregdrága sportkocsikban pózolnak, vagy hatalmas medencékben koktéloznak, esetleg az új, márkás órájukat mutogatják. De olyan fotókat is feltöltenek, amiken a fiatal nők enyhén szólva is hiányosan vannak felöltözve, alkoholt isznak, illetve hidzsáb, vagyis a hajukat letakaró fátyol nélkül mutogatják magukat – ezek például bűncselekménynek is minősülnek a szigorú, muszlim országban.

Nemrég a nemzetközi sajtó is felfigyelt a csatornára, aminek a hatására az iráni kormány blokkolta a fiókot az országon belül.

teheran

A „Rich Kids of Tehran”-t egyébként szeptember 13-án indították el, és egy szűk hónap alatt mintegy 80 ezren kezdték el követni. Az oldal kezelője azt nyilatkozta, hogy meg akarta mutatni, Teherán nem olyan város, mint ahogyan azt nyugaton elképzelik. Állítólag nem volt benne semmilyen rossz szándék, de még politikai indíttatás sem, csupán azt akarta elérni, hogy kicsit enyhítsen a Közel-Kelet negatív képén.

Egyes vélemények szerint viszony az Instagramon keresztül akár veszélybe is sodorhatják a fiatalokat. Nem is olyan régen például Pharrell Williams Happy című számára készítettek iráni fiatalok egy videót, ami hatalmas népszerűségnek örvendett. Az iráni hatóság azonban máshogy látta a történteket, hiszen a videón látható fiatalokat letartóztatták, és 91 korbácsütésre büntették, amiért „obszcén, vulgáris videóban szerepeltek, ami ártott a közmorálnak”.