A Microsoft hamarosan érkező Windows Phone 8.1-es frissítésében már szerepelni fog Cortana, egy digitális személyi asszisztens – azért hozták létre, hogy felvegye a versenyt Sirivel és a Google Now szolgáltatásával. A The Verge már információkhoz jutott arról is, hogyan fog kinézni és miként fog működni, a beépített Bing keresési funkciót leváltva. Cortana, a nevével ellentétben nem egy női karakter lesz, hanem egy körkörös animált ikon formáját ölti majd. Beszédében, gondolkodásában és „személyiségében” nem sokban különbözik majd az Apple Sirijétől – írja a The Verge.

cortanawindowsphone811_640_large_verge_medium_landscape

Sirihez hasonlóan Cortana is lehetővé teszi majd a Windows Phone felhasználóknak, hogy megadják, milyen megszólítást szeretnének a hangvezérelt asszisztens részéről. Ez lehet a teljes- vagy a becenevük is, a megfelelő beállítások után. Cortana egyik fontos képessége, hogy az információkat és adatokat egy úgynevezett „Notebook” rendszerben képes elmenteni. Itt tud hozzáférni mindenhez, amire szüksége van, helyszíni adatokhoz, viselkedési mintákhoz, személyes információkhoz, emlékeztetőkhöz és kontaktokhoz. Emellett figyelni tudja a járatokat és egyéb említéseket az emailekben, melyekről hasonló értesítéseket képes küldeni, mint a Google Now. Cortana támogatást kap az olyan szolgáltatásoktól is, mint a Bing, a Foursquare és mások, hogy afféle kontextuális ereje legyen, mint a Google Nownak.

cortanasettings1_560

Bár a tesztelés alatt a Microsoft a Cortana nevet használta, még nem egyértelmű teljesen, hogy a cég ezt hagyja-e meg a szoftver végső verziójánál is. Feltehetően a Microsoft közeljövőben esedékes „Build” konferenciáján rántják le a leplet Cortanáról, továbbá egy fejlesztői előzetest is adnak majd a Windows Phone 8.1-ről.