Nem is olyan régen az, hogy kínai, még az olcsó áruk szinonimája volt, most viszont már annyira felgyorsult minden az országban, hogy ők járnak a technológiai újítások élén. (Többek között az ettől való félelem is áll az amerikai embargók mögött.) Most például odáig jutottak, hogy a bíróságok cseten hirdetnek ítéletet. Ezt ráadásul megspékelik mesterséges intelligenciával támogatott virtuális bírókkal és cyberbíróságokkal – írja az Asia Times

Mindez a WeChat nevű kínai közösségi oldalon már most is zajlik, annyira, hogy tavaly március óta 3 millió ítélet született meg itt. Hangzhou környékén egyébként már használják régebb óta olyan ügyeknél, amiknek van digitális vonatkozása.

Úgy néz ki egy ilyen tárgyalás, hogy a felek videóchaten mutatják be az ügyüket a virtuális, mesterséges intelligenciával ellátott bíró botnak (magyarán robotnak). Ez tesz fel kérdéseket és vezényli a tárgyalást, majd hoz ítéletet, amiről csetüzenetben tájékoztatja az érintetteket. A Hangzhou virtuális bíróságon online kereskedelmi vitákat, szerzői jogi eseteket tárgyalnak. A panaszt is online lehet elindítani, majd videóban jelentkezhetnek be a meghallgatásukra a felek.  

Komolyabb ügyeket természetesen nem tárgyalnak így, de az olyan, egyértelmű és könnyen kezelhető esetek amiket ezeket virtuális bírókra bízhatnak, nagyon sok terhet levesznek a hús-vér bíróságok válláról. Persze ezeket az ügyeket is ellenőrzik, és ha szükség van rá, akkor közbeavatkoznak, de így is egyszerűsítik a bíróságok életét. Szakértők szerint azért van szükség erre, mert az online kereskedelem és mobilos tranzakciók elterjedésével ugrásszerűen megnőtt a jogi estek száma is. Ráadásul a digitalizálás gyorsabb ügyintézést is jelen, mivel nem kell annyit várni, hogy kiderüljön, kinek is van igaza egy-egy ügyben.

Hangzhou után Peking is bevezette, hogy bizonyos, könnyebb ügyeket digitális bíróságok tárgyaljanak. A WeChat bíróságokat 12 tartományban és régióban vezetik be, de a hagyományos tárgyalásoknál is nagyobb szerepet kapnak a digitalizációs és online megoldások. Az elképzelés teljesen egybe is vág Hszi Csin-ping kínai elnök elképzelésével, hogy Kínából a világ vezető technológiai nagyhatalma legyen.