Legalábbis ezt állítja egy új kutatás.

Egy friss kutatás szerint a közösségi oldalakon, így a Facebookon is teret kapó homofóbia, rasszizmus, nőgyűlölet súlyosan veszélyezteti a közérzetünket. Az ilyen jellegű tartalmak miatt a falhasználók ugyanis elveszítik a társadalomba vetett bizalmukat – írja a Business Insider.

Olasz és luxemburgi kutatók 50 ezer olaszt vizsgáltak 24 ezer háztartásban, hogy a közösségi oldalak használata mennyire befolyásolja a boldogságukat, az önbecsülésüket. A vizsgálat során megállapították, hogy a felhasználók ezeken az oldalakon fokozottan ki vannak téve a támadó viselkedésnek és a gyűlöletbeszédnek, ami káros hatással van az emberek közérzetére, hangulatára. Hozzátették, hogy az emberek online sokkal bátrabban és agresszívabban hangoztatják a nézeteiket, a számítógép előtt felbátorodonak. Így az ott olvasható tartalmakról sokszor nem lehet biztosan eldönteni, hogy még a szólásszabadság kereteibe tartoznak-e, vagy már a gyűlöletbeszédbe.

A vizsgált csoporton belül ezen felül kiválasztottak 82 főt, akiknek két héten keresztül, naponta ötször írtak SMS-t, és arra kérték őket, írjanak vissza, hogy az adott pillanatban hogy érzik magukat, és mennyire elégedettek az életükkel. A kutatók azt tapasztalták, a Facebook mellett mindkét kérdésre inkább negatív válaszok érkeztek. A kutatók két hét elteltével azt állapították meg, hogy akik sokat használják a Facebookot, azok rendre elégedetlenek az életükkel.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-young-elegant-woman-crying-cafe-sensual-pretty-seeing-photo-her-boyfriend-social-networking-contains-eps-high-image40492806

A Facebook persze vitathatatlanul segít a társadalmi kapcsolatok fenntartásában, megőrzésében, ugyanakkor a közérzetnek a rovására is mehet, könnyen depressziósak lehetünk tőle.