Legyünk óvatosak, hogyan használjuk a közösségi oldalt – tanácsolja egy kutatás.

A Missouri Egyetem kutatói két csoportra osztották az alanyaikat, az egyik csoport csupán megfigyelésre használhatta a Facebookot, a másik pedig a szokásos kapcsolattartásra.

A vizsgálat során arra jöttek rá, hogy a megfigyelő felhasználókból gyakran irigységet váltott ki, ha a barátaik, ismerőseik pozitív eseményekről, utazásokról, drága vásárlásokról, vagy „csak” arról posztolnak, mennyire boldogok. Az irigység pedig depresszióhoz vezethet – írja az AdWeek. Ezzel szemben azoknál, akik tarthatták a kapcsolatot az ismerőseikkel, nem figyeltek meg ilyen jellegű negatív érzelmeket.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-young-elegant-woman-crying-cafe-sensual-pretty-seeing-photo-her-boyfriend-social-networking-contains-eps-high-image40492806

Az egyetem munkatársai az eredmények magyarázata során hangsúlyozták, hogy a Facebook használata persze lehet nagyon szórakoztató tevékenység, ha a felhasználók arra használják, hogy kapcsolatban maradjanak a családtagjaikkal, barátaikkal, régi iskolatársaikkal, illetve ha megosztják velük életük legfontosabb pillanatait.

Ha azonban arra hegyezzük ki a dolgot, hogy bezzeg valakinek milyen jó, a sok bosszankodás, irigykedés akár depresszióhoz is vezethet. A Facebook sokaknak pozitív erőforrás lehet, de nem mindegy, hogyan is használjuk azt. Ahhoz pedig, hogy ne alakuljanak ki negatív érzések, fontos, hogy rendelkezzünk a megfelelő önismerettel is.